Бившият премиер на Тайланд бе осъден на 8 г. затвор, след като се завърна от 15-годишно изгнание

OFFNews 22 август 2023 в 10:54 854 0

Thaksin Shinawatra

Снимка Pinterest

Таксин Шинаватра

Бившият премиер на Тайланд - Таксин Шинаватра, се завърна в страната си след 15 години в изгнание и бе осъден на осем години затвор от Върховния съд. През 2008 г. той бяга от Тайланд, за да избегне затвор за злоупотреба с власт, съобщава Би Би Си.

Бившият премиер кацна на летището в Банкок с частен самолет, след което веднага бе задържан от тайландската полиция. Мнозина смятат, че той може да сключи сделка и да излежи по-кратка присъда. 

Въпреки престъпленията, в които е обвинен, бившият лидер беше посрещнат от привържениците си, които смятат, че той е "най-добрият премиер".

Шинаватра се връща в Тайланд в навечерието на избори за нов премиер. Фаворитът е от партията на Таксин Шинаватра - "За тайландците". От март Тайланд се управлява от временно правителство. Днес ще бъде направен опит за съставяне на коалиционен кабинет между "За тайландците" и някои от най-големите им опоненти.

Бившият премиер винаги се е страхувал от консервативните роялисти, които подкрепят военни преврати и спорни съдебни дела, за да отслабят властта му.

Шинаватра смята, че присъдата му е политически мотивирана. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки