Бившият македонски премиер Бучковски - последният коз на Скопие за сдобряване със София

OFFNews 02 декември 2020 в 21:50 4926 0

Снимка wikimedia

Владимир Бучковски

Сигурен съм, че ще намерим решение за споровете с България, но не за 7 дни, може би ще трябва повече време. Това заяви днес новоизбраният специален представител на Северна Македония за България Владимир Бучковски на съвместна пресконференция с външния министър Буяр Османи.

Бучковски смята, че Скопие има сериозни аргументи, които е представило пред България, но отказа да съобщи какви стъпки ще се предприемат през следващите няколко дни, за да се "хване влакът" за първата междуправителствена конференция на Северна Македония с Европейския съюз до края на годината.

"Аз, заради своя опит, няма да приема с нашите български приятели да изпращаме послания чрез медиите. По-добре е да се мълчи, за да стигнем до желаното решение. Нашата комисия работи интензивно, имаме инструменти, които предлага Договорът за приятелство. Ако тези инструменти досега се използваха, нямаше да се стигне до тази криза. Чакаме реакциите на другата страна", каза Бучковски.

Той заяви, че като специален представител на страната се надява със своя опит и с доверието, с което се ползва в България, да докаже волята на правителството за изпълнение на задълженията по договора.

Бучковски изрази увереност, че може да се намери решение.

Външният министър Буяр Османи от своя страна каза, че назначаването на Бучковски за специален представител за България е един от редицата механизми за повишаване на доверието в политическия диалог и връщане на доверието в Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г.

"Много е важно, че не назначихме техническо лице, а бивш премиер, който в своя мандат е дал значителен принос за подобряване на отношенията между двете страни и същевременно е добър познавач на двустранните отношения", каза Османи.

Той добави, че по този начин се попълва и празнината от факта, че Република Северна Македония няма посланик в София, а само изпълняващ длъжността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови