Бившият главен стратег на Путин призова да бъде сложен край на наемнически армии като 'Вагнер'

OFFNews 27 юни 2023 в 10:11 2547 4

Снимка БТА/АП

На наемническите армии трябва да се сложи край, защото пречат, смята бившият главен стратег на Путин.

Бившият главен стратег на руския президент Владимир Путин - Владислав Сурков, призова да бъде сложен край на наемническите групи в Русия след бунта на основаната от Евгений Пригожин "Вагнер" и предупреди, че те пречат на военното командване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сурков, придобил известност като "кукловода на Кремъл", заяви, че "частните военни компании" са идея, внесена от САЩ и създадена за водене на прокси войни.

"Как може едно военно подразделение да бъде частно според нашите разбирания? Това напълно противоречи на руската политическа, управленска и военна култура", заяви Сурков в интервю, публикувано от неговия сътрудник Алексей Чеснаков.

По думите на Сурков има риск подобни групи да превърнат Русия в "някакъв вид евразийска племенна зона", като в същото време те внасят разделение в командването на въоръжените сили, докато Русия провежда по думите на Кремъл "специална военна операция" (СВО) в Украйна.

"За какво ни трябват те днес, когато открито участваме в битката за Украйна? Това не е прокси война, това е СВО. Армията трябва да бъде подсилена не само с оръжия, но и с единство в командването", посочи той.

Като първи заместник-ръководител на администрацията на Кремъл от 1999 г. до 2011 г., Сурков помогна на Путин да изгради своята контролирана изкъсо политическа система. След това той работи в правителството и по-късно се завърна в Кремъл като съветник на Путин. Сурков напусна Кремъл през 2020 г.

Според Сурков Пригожин "е олигарх" и той описа криминалното минало на наемника в Санкт Петербург. През 1981 г. 20-годишният Пригожин е осъден на 13 г. затвор за грабеж и нападение, след като задушил жена, докато тя загубила съзнание, става ясно от съдебни документи.

"Това е всичко, което трябва да знаете за Пригожин", заяви Сурков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

27.06 2023 в 11:48

"По думите на Сурков има риск подобни групи да превърнат Русия в "някакъв вид евразийска племенна зона"

Че тя открай време си е такава!

12407

3

Bad Horse

27.06 2023 в 11:25

Вагнер беше инструмент на външната политика на Русия, не беше предвидено да се бият на руска територия. Сега нещо друго ще ги замести, което много ще прилича на Вагнер и много от състава ще е същия, и даже може и името да си остане. Но няма да му позволят да се разположи в Русия.

Виж, Беларус е идеална база, тъкмо ще пазят Мустака от народа му и ще гледат да не се отклонява много от московския курс.

1042

2

danvan

27.06 2023 в 10:31

Русия отдавна е “някакъв вид евразийска племенна зона” ????

22548

1

dolivo

27.06 2023 в 10:25

има риск подобни групи да превърнат Русия в "някакъв вид евразийска племенна зона"

хахаха, чаааак тоз се усети, смяяяятай

Русия от векове е евразийска племенна зона

 
X

Да помогнем на украинските деца!