Бившият главен редактор на 'Ехото на Москва' разкри защо е обявен за чужд агент

OFFNews 10 юни 2022 в 17:43 3234 1

Венедиктов
Алексей Венедиктов

Основание за включването на бившия главен редактор на "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов в списъка на "чуждите агенти" са заплатата му в радиостанцията и дивидентите от списание "Дилетант", които руското министерство на правосъдието счита за чуждестранно финансиране.

Това обяви самият Венедиктов в канала си в телеграм.

На 22 април той е обявен за "чужд агент", а на 7 юни журналистът завежда дело срещу руското правосъдно министерство с искане решението да бъде отменено.

По-рано ведомството определи хонорарите на политическия анализатор Екатерина Шулман в "Ехото на Москва" като непряко чуждестранно финансиране, което доведе до обявяването ѝ за "чужд агент".

"Ехото на Москва" беше ликвидирано на 3 март с решение на съвета на директорите. Два дни по-рано Роскомнадзор блокира уебсайта на радиостанцията и я изключи от ефира заради "призиви към екстремизъм" и че разпространява невярна информация за войната в Украйна, наричана "спецоперация" от руските власти.

Тогава Венедиктов заяви, че редакцията категорично не е съгласна с това твърдение и отбеляза, че обвиненията не са подкрепени с никакви доказателства. Те са голословни и оскърбителни за журналистите и гражданите на Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

1

Pietro

11.06 2022 в 02:18

В Мордор само Путлер не е чуждестранен агент. Той обаче не знае, че е кацнал от Марс и скоро пак ще го пратят там.