Без право да гласуваш, ако нямаш 18 г.? Това е дискриминация - отсече новозеландски съд

OFFNews 21 ноември 2022 в 11:20 1626 0

Възрастовият праг от 18 години за гласуване в Нова Зеландия е дискриминационен, постанови върховният съд.

Снимка pexels.com

Възрастовият праг от 18 години за гласуване в Нова Зеландия е дискриминационен, постанови върховният съд.

Докато България се бори да увеличи избирателната си активност и да мотивира политически апатичното население да гласува, в Нова Зеландия негодуват защо непълнолетните нямат право да отидат до урните и да участват в политическите процеси и дори поставиха този въпрос пред съда. В отговор върховният новозеландски съд отсъди в тяхна полза и постанови, че ограничението да нямаш право да гласуваш, ако не си навършил 18 години, е дискриминационно. Съдът задължи парламента да обсъди дали възрастта да не бъде намалена, предаде Ройтерс.

Делото се води от 2020 година насам. То беше заведено от застъпническата група Make It 16 (букв. "направете го 16", имайки предвид прага за гласуване). Тя се бори възрастта за гласуване да бъде намалена, като такова право да се даде и на 17-, и на 16-годишните.

Върховният съд е установил, че сегашният праг - 18 г., колкото е и в България, е несъвместим с Хартата за правата на човека в страната, която дава право на хората да не бъдат ограничавани по възраст, когато са навършили 16 г.

Решението задейства процес, при който въпросът трябва да бъде представен за обсъждане в парламента и да бъде разгледан от парламентарна комисия. Но парламентът няма задължението да промени възрастовия праг.

От Make It 16 обаче вярват, че властите ще се съобразят със съда: "Правителството и парламентът не могат да пренебрегнат такова ясно правно и морално послание. Трябва да ни позволят да гласуваме", казва Кейдън Типлър, директор в групата. Оттам пишат в сайта си, че няма достатъчно основания да се спира гласуването на 16-годишните при положение, че те могат да шофират, да работят на пълен работен ден и имат задължението да плащат данъци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews