Без имунитет. 110 години затвор заплашват съперника на Ердоган Кемал Кълъчдароглу

OFFNews 22 юни 2023 в 21:12 3972 0

Кемал Кълъчдароглу

Снимка Facebook / Kemal Kılıçdaroğlu

Кемал Кълъчдароглу

Лидерът на опозиционната Републиканска народна партия на Турция Кемал Кълъчдароглу, който се кандидатира на президентските избори през 2023 г., може да бъде задържан в рамките на разследване по 28 дела, заведени срещу него, съобщи телевизия "Джумхуриет".

Според обясненията на канала, че тъй като Кълъчдароглу се е кандидатирал за президент, той не е могъл да участва в парламентарните избори, които се провеждат по същото време, в резултат на което е останал без депутатски имунитет.

Според "Джумхуриет" Кълъчдароглу е изправен пред заплахата да получи общо до 110 години затвор. Повечето от делата срещу опозиционния лидер са за обиди към действащия президент Ердоган.

Според турски политолози, обаче, е малко вероятно опозиционният лидер да бъде изправен пред съда, тъй като това може да доведе до дестабилизиране на политическата ситуация в страната.

Президентските избори в Турция се проведоха в средата на май 2023 г. На първия тур Ердоган спечели 49,35% от гласовете, а Кълъчдароглу - 45%. За да спечели, Ердоган се нуждаеше от повече от 50% от гласовете, така че се проведе втори тур, резултатите от който бяха обобщени от турската Централна избирателна комисия на 28 май. Ердоган спечели с 52,14% от гласовете срещу 47,86% за Кълъчдароглу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!