Български пилот получи 123 години затвор в Гърция

OFFNews 20 април 2012 в 17:04 3739 0

Българин осъди държавата в Страсбург
Българин осъди държавата в Страсбург
Български пилот получи 123 години затвор в Гърция.
 
Това стана след като гръцки съд осъди на затвор четирима високопоставени служители на нискобюджетната кипърска авиокомпания „Хелиос” заради самолетна катастрофа, при която през 2005 година край Атина загинаха 121 души, предадоха световните агенции.
 
В края на миналата година кипърското правосъдие издаде оправдателна присъда по дело за същия инцидент. Атински съд от първа инстанция е признал обвиняемите за виновни за убийство по непредпазливост.
 
Осъдените са генералният директор на „Хелиос” Димитрис Пандазис, оперативният директор Георгиос Кикидис, главният пилот на компанията, българинът Янко Стоименов, както и механикът Алън Ъруин. Съдът е постановил за всеки присъда от 123 години затвор, с 10 години ефективно излежаване на присъдата.
 
Преди това подобен процес беше проведен и в Кипър, където съдът оправдада четиримата души, сочени за отговорни за катастрофата. Тогава съдът постанови, че обвиняемите, които бяха обвинени за непредумишлено убийство и за поставяне на живота на трети лица в опасност, не могат да бъдат осъдени заради липса на доказателства. Днешното решение на гръцкия съд "поставя сериозен правен проблем, защото не е нормално едни и същи лица да бъдат съдени два пъти по едно и също обвинение", заяви един от адвокатите на четиримата подсъдими Апостолос Фунтас.
 
Всички пътници и членове на екипажа загинаха през 2005 година при катастрофата на самолет Боинг 737-300, изпълняващ полет между Кипър и Прага през Атина. Самолетът се разби в планина край гръцката столица поради липса на гориво, докато машината се е движила на автопилот. Навлизайки в гръцкото въздушно пространство пилотът на самолета иска разрешение за кацане. Половин час по-късно диспечерите от контролната кула се опитали да влязат във връзка с екипажа, но не получили отговор. Почти час след като самолетът е идентифизиран от радарите в Гърция от Атина се свързват с колегите си Кипър и разбират, че пилотът е докладвал за проблем в климатичната инсталация на самолета. От гръцка страна са изпратени два изтребителя, за да открият самолета. Кръжейки над него пилотите на изтребителите докладват, че на борда на самолета няма индикации, че пътниците са живи, тъй като не е засечено движение. В пилотската кабина имало двама души, които се опитвали да овладеят самолета, но не е ясно дали това са били пилотите, става ясно по-късно. Най-вероятно самолетът е кръжал на автопилот. Два часа по-късно самолетът се разбива.
 
Установено е, че телата на голяма част от пътниците били замръзнали, а част от тях били с кислородни маски.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови