Байдън: Путин скъпо ще си плати

OFFNews 02 март 2022 в 08:27 6661 26

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че руският президент Владимир Путин „ще плати висока цена“ за инвазията в Украйна.

По време на първата си реч за състоянието на съюза Байдън говори и за сплотеността на съюзниците.

Американският президент начерта планове за справяне с инфлацията в Съединените щати. Речта му продължи 62 минути.

Украйна бе първият акцент в нея. Той заяви, че Съединените щати се присъединяват към Канада и Европейския съюз и затварят въздушното си пространство за руски самолети и че руският президент е преценил грешно готовността на САЩ и съюзниците да отговорят на руската агресия. Путин очаквал светът да се поддаде, но вместо това е срещнал „стена от мощ, която никога не е очаквал или не си е представял – той срещна украинския народ“.

„Той отхвърли многократни опити за дипломация, той сметна, че Западът и НАТО няма да отговорят. Той сметна, че може да ни разедини у дома, в тази зала, тази нация. Той сметна, че може да доведе до разединение също в Европа. Путин сгреши. Ние сме готови. Ние сме обединени. И това направихме – останахме обединени.“

Американският държавен глава обоснова санкциите и смисъла от НАТО с думите:

„От историята научихме следния урок – когато диктаторите не плащат цена за тяхната агресия, те причиняват повече хаос. Те продължават. И цената, и заплахите за света и Америка продължават да се покачват.“

Байдън каза още:

„Знам, че новините от това, което се случва, може да са обезпокояващи за всички американци, но искам да знаете – ще сме добре. Когато историята за този момент е написана - войната на Путин в Украйна ще е направила Русия по-слаба, а по-голямата част от света по-силна“.

Американският президент говори пред двете камари на Конгреса. Сред гостите бе и посланикът на Украйна в Съединените щати Оксана Маркарова, която получи бурни аплодисменти от дошлите.

Подкрепа бе показана и навън с веещи се наред с американското и знамето на Вашингтон украински знамена по Пенсилвания авеню, което свързва Белия дом с Капитолия. Знамената бяха поставени по нареждане на кмета на американската столица. Синьо-жълти флагове и дрехи с тази палитра можеха да се видят и в Конгреса по време на речта.

Една от вътрешнополитическите теми бе тази за инфлацията. Байдън призова и за фокус върху американското производство и вериги за доставки.

„Имаме избор. Един начин за справяне с инфлацията е да намалим заплатите и да направим американците по-бедни. Аз имам по-добър план за справяне с инфлацията. Намалете цените си, не заплатите. Правете повече коли и полупроводници в Америка. Повече инфраструктура и иновации в Америка.“

Относно COVID-19 американският президент призова за преодоляване на политическите различия: „Спрете да гледате на COVID като разделяща линия. Вижте го като това, което е: ужасна болест“.

Байдън говори в момент, в който според проучване от миналия месец, цитирано от АП, 44% одобряват как той се справя със задълженията си, а 55% - не при 66% одобрение миналия юли.

Традиционно след речта на президента се изказа и опозиционната партия. Републиканците представи губернаторът на Айова Ким Рейнълдс. Тя призова американците „да са обединени в солидарност със смелите украинци, които с кураж защитават страната си срещи тиранията на Путин“. Но Рейнълдс също критикува Байдън и демократите, които според нея връщат страната в края 70-те и началото 80-те години, когато в страната е имало голяма инфлация, ръст на престъпленията, a “Съветската армия се е опитвала да преначертае картата на света“.

Рейнълдс посочи като провали на администрацията в чужбина хаотичното изтегляне от Афганистан, тестовете с балистични ракети на Северна Корея и руската инвазия в Украйна. Тя допълни, че Америка „реагира на събитията в света, вместо да ги води“ и че е време Съединените щати да демонстрират сила по света.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

305

33

Katz

02.03 2022 в 16:22

Ти си същия като Путлер бе, лицемер нещастен! Съсипахте десетки държави, милиони съдби, но тръгнал да сочи с пръст.

-8580

31

Банват го от единия профил и пише от нови 2-3 профила. Браво Стефане.

-1580

30

Bace7

02.03 2022 в 13:34

Дедо поспалан е като стара лентова касета, магнитната му лента вече е слаба и самоизтрива цели участъци. Бърка даже жена си с балдъзата, а руснаците с украинците. Да се надяваме да не обърка дистанционното на телевизора с ядреното копче.

-8580

28

Един трол от 10 профила

-8580

26

Мародарества имаше от хората на ДНР спрямо всички и в Крим и в Донетск и Луганск. После си сложиха всички пионки от ФСБ и диктатурата почна.

1859

24

Ronik

02.03 2022 в 12:14

байдън нарича украинците - иранци, а тук му ръкопляскат...
 
X

Да помогнем на украинските деца!