Австрия заклейми Хизбула като терористична организация

OFFNews Последна промяна на 14 май 2021 в 15:15 660 0

Знамето на Хизбула

Австрия цялостно заклейми Хизбула като терористична организация тази седмица, предава Джерусалем Пост.

Решението на страната е в разрез с политиката на ЕС, които са заклеймили Хизбула за т.нар. военно дело на терористичната група.

Това е един много ясен сигнал, заяви австрийският външен министър Александър Шаленберг, след като от Министерски съвет одобриха предложението Хизбула да бъде включена в блеклист, свързан с определени символи.

„Тази стъпка отразява реалността. Групата не прокарва разлика между военни и политически дела“, категоричен бе австрийският външен министър.

Шаленберг заяви, че Хизбула представлява сериозна заплаха за стабилността на региона, както и за сигурността на Израел.

„Правото на Израел да съществува не бива да бъде поставяно под въпрос“, коментира още той.

Според австрийския външен министър е несполучливо да се каже, че не е имало прогрес след опитите от страна на съвета за сигурност на ООН да обезоръжи Хизбула.

Израелският външен министър заяви, че взетото решение е похвално, защото е важна стъпка в борбата с тероризма.

Австрия забрани символите и на други ислямистки групи: Хизб Ут-Тарир, Кавказки емират и Революционния народен освободителен фронт.

Европейският съюз забрани действията на военните дела на Хизбула, но прие политическата им дейност, въпреки че шиитската терористка група не ги зачита като отделни сфери.

Сред другите европейски страни, които са заклеймили цялостно Хизбула са Нидерландия, Германия, Естония, Чехия и Словения.

От ЕЛНЕТ - организация окуражаваща европейско-еврейските отношения, заявиха, че решението на Австрия е похвално.
По думите им е „важно да се правят ясни съобщения против тероризма и насилието в региона, особено в сегашните трудни дни. „

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X