Ексклузивно Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов (обновена)

Австрия ще наложи данък на дигиталните гиганти по примера на Франция

OFFNews Последна промяна на 29 декември 2018 в 21:55 1931 0

Австрийският канцлер Себастиан Курц се ангажира страната да обложи с данък дигиталните гиганти - Гугъл, Епъл, Фейсбук, Амазон и др., по примера на Франция, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. 

Преговорите за това ЕС да налага данъци върху дигиталната икономика продължават, но Франция вече обяви, че смята да въведе данък върху дигиталните гиганти, без да изчаква решението.

"Ще е само справедливо гигантите от дигиталната сфера, действащи в Европа, да плащат справедлив дял от данъците. Освен евентуалната норма на европейско ниво ще действаме и на национално равнище", заяви Курц.

"Ще въведем дигитален данък в Австрия", изтъкна той. По думите му, страните членки на ЕС "по принцип са съгласни, че има нужда от такова облагане".

"Целта е ясна: става дума да обложим предприятия, събиращи колосални приходи онлайн, върху които не плащат на практика никакъв данък, например (социалната мрежа) Фейсбук и (компанията за електронни продажби) Амазон", уточни Курц.

Канцлерът е възложил изпълнението на задачата на своя финансов министър Хартвиг Льогер, който ще представи подробности за новия данък в началото на януари.

След това дигиталният данък ще влезе в сила в рамките на фискалните реформи, замисляни от австрийския кабинет до 2020 г.

Френският данък няма да обхваща само преките продажби, но и приходите от реклама, уебсайтове и препродаване на лични данни. 

Според действащото европейско законодателство американските хай тек гиганти могат да декларират всичките си европейски приходи в произволно избрана страна членка на общността и на практика се насочват към държави с ниски данъци като Ирландия, Холандия и Люксембург. Така дигиталните компании плащат в ЕС като данъци средно 9 на сто срещу 23 на сто за останалите фирми, изчисли еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови