Австралия не иска лика на крал Чарлз на банкнотите си

OFFNews 02 февруари 2023 в 11:32 2938 0

Банкнота

Снимка БТА

Австралия не иска лика на крал Чарлз на банкнотите си

Върху новата 5-доларова банкнота ще присъства изображение, посветено на местното коренно население в Австралия, вместо лика на британския монарх Чарлз Трети, съобщи днес Австралийската централна банка. Той ще бъде изобразен върху монетите, които сега са с портрета на покойната кралица Елизабет Втора.

Банкнотата от 5 долара е единствената в Австралия, върху която все още е изобразен монарх. Британският крал продължава да е държавен глава на Австралия, въпреки че понастоящем ролята му в голяма степен е символична. Подобно на много бивши британски колонии, в Австралия също тече дебат до каква степен страната трябва да запази конституционните си връзки с Великобритания. 

Банката съобщи, че новата банкнота от 5 долара ще има различен дизайн, който ще замени лика на кралицата, починала миналата година. С този си ход централната банка иска да почете "културата и историята на първите австралийци".

"От другата страна на банкнотата от 5 долара отново ще бъде изобразен австралийският парламент", обяви банката в комюнике. 

Министърът на финансите на Австралия Джим Чалмърс заяви: "Монархът все още ще е изобразен върху монетите, но банкнотата от 5 долара ще казва повече за историята и наследството на страната ни и за мен това е добра новина.

Банката планира да се консултира с представители на местното коренно население за дизайна на банкнотата от 5 долара, като се смята, че процесът ще отнеме няколко години.

Сегашната банкнота от 5 долара ще се емитира до въвеждането на новия дизайн и ще продължи да е законно платежно средство, дори когато новата банкнота бъде пусната в обращение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews