Авария със самолета на Бербок на път за Австралия и Нова Зеландия, ремонтират го в Абу Даби

OFFNews 14 август 2023 в 19:11 1597 0

Снимка Getty Images

Правителственият аероплан за пореден път оставя Аналена Бербок "на пътя", но това се е случвало и с други членове на германското правителство.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок трябваше да прекъсне пътуването си към Австралия и Нова Зеландия, след като скоро след междинното кацане в Абу Даби самолетът, с който лети претърпял авария. Наложило се машината да кръжи 80 минути над морето и да изхвърля по тон гориво на всяка минута, за да може да кацне.

Външният министър на Берлин е пътувала на борда на правителствен самолет в неделя срещу понеделник. Към 1:30 през нощта пилотът съобщил, че има проблеми с повдигането на задкрилките. Едната от тях била повредена и не се вдигала симетрично. Това увеличило разхода на гориво и направило невъзможно достигането на крайцерска скорост и нужната височина. Крайцерската скорост е скоростта, при която самолетът се движи с минимален разход на гориво. Наложило се правителственият самолет да се върне обратно към Абу Даби.

За безопасното приземяване на германския Airbus A340-300, зареден "до капачката" за 14-часовия полет със 110 тона керосин и излетял с максималното натоварване от 271 тона, самолетът трябвало да свали теглото си до 190 тона за да може да кацне. Както съобщават германските медии самолетът с Бербок сръжал в продължение на 80 минути, през които загубил 80 тона гориво. Едва след това кацнал благополучно на летището в Абу Даби, ескортиран от противопожарни автомобили.

Самолетът на външната министърка е поет в понеделник от технически екипи на "Луфтвафе", които работят по отстраняване на неизправностите. Според ДПА е възможно Бербок и част от делегацията да продължат пътуването си. Официалната програма на Аналена Бербок в Канбера трябваше да започне във вторник. Германската министърка ще присъства на церемония, по време на която на представители на местното племе Каурна ще бъдат върнати културни ценности - четири предмета от музея "Граси" в Лайпциг, които бяха изтеглени от експозицията му през 2019 г. - дървен меч, копие, риболовна мрежа и боздуган.

Инцидентът от понеделник не е първият гаф с германската правителствена машина. През май тази година външната министърка беше блокиран в Доха, Катар, поради спукана гума на нейния Airbus. Подобни принудителни престои се случиха и с други членове на германското правителство. През ноември 2018 г. самолетът A340 „Конрад Аденауер“ с тогавашния канцлер Ангела Меркел на борда трябваше да се върне обратно по пътя си за срещата на Г-20 в Буенос Айрес, Аржентина. По това време цялата електроника отказа и аеропланът трябваше да кацне аварийно с пълен резервоар гориво на летище в Германия. Самолетите A340-300 трябва да бъдат изтеглени от правителствения самолетен парк в края на септември 2023 г. Германското правителство разполага и с по-нови самолети Airbus A350-300.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!