Аудиозапис въвлече Ердоган в корупционен скандал за милиони

Зорница Яхия 25 февруари 2014 в 17:14 5387 4

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган

Аудиозапис, изтекъл в интернет, въвлече турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в шумен корупционен скандал, заради който опозицията поиска оставката му.

На записа се чува как двама мъже обсъждат как да "потънат" 30 милиона евро. Твърди се, че разговарящите са Ердоган и синът му Билал.

Ердоган обяви днес, че записът, изтекъл в понеделник чрез социалните мрежи, е фалшив, че е продукт на опозицията и цели да го дискредитира преди местните избори през март.

Твърди се, че записът е от 17 декември - същия ден, през който синовете на трима членове на кабинета бяха задържани във връзка със съмнения в корупция.

Въз основа на тези обвинения опозицията поиска оставката на Ердоган, твърдейки че министър-председателят и неговото правителство са загубили доверието на народа.

Ердоган отрече автентичността на изтеклите записи от телефонни разговори и заяви, че в случая има конспирация, създадена от ислямистската опозиция, ръководена от Фетхуллах Гюлен. Според премиера това е опит за саботаж на предстоящите местни избори.

Тепърва предстои да се провери достоверността на записа.

Според противниците на премиера обаче записите разобличават премиера, който обещавал промени в закони срещу получаването на имоти.

Социалната платформа SoundCloud, на която бяха качени разговорите, бе блокирана в Турция.

Случаят мотивира турските власти да предложат проектозакон за увеличаване на цензурата. До този момент 30 000 сайта са били блокирани в Турция без съдебна заповед. Освен това Турция е начело на класацията за най-много арестувани журналисти през 2013 г., следвана от Китай и Иран. 

По данни на Ал Джазира Турция е сред петте държави, в които социалните медии са най-популярни в света.

Въпреки съпротивата в Турция и Европа цензурата на Ердоган продължава.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!