Quantcast

Аржентина каза НЕ на узаконяването на аборта: той бил зверство, жените - престъпнички

OFFNews Последна промяна на 09 август 2018 в 12:01 3910 0

Снимка AFP

Протестиращи за легализирането на абортите

Аржентинските сенатори отхвърлиха днес законопроекта за легализиране на абортите до 14-тата седмица от бременността, приет през юни от долната камара на парламента, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Трийсет и осем сенатори гласуваха "против" текста, 31 - "за", а двама се въздържаха.

Отхвърленият проект предвиждаше и забрана медицинските заведения да отказват аборт.

Дебатите по текстовете продължиха над 12 часа. Пред сградата на аржентинския Конгрес се събраха хиляди хора. Площадът бе разделен между привърженици и противници на абортите.

По време на заседанието католическата църква отслужи литургии и призова паството си да демонстрира срещу абортите. Преди това папа Франциск, чиято родина е Аржентина, определи съзнателното прекратяване на бременността като "зверство" и го сравни с нацизма.

Противници на легализирането на абортите приеха с радост решението. Снимка: Reuters

Сред гласувалите "за" отхвърления текст бе сенаторката и бивша президентка Кристина Фернандес де Киршнер, която, докато бе на власт, бе против легализиране на абортите. По думите й обаче тя е променила мнението си заради "хилядите момичета, излезли на улицата" с искане да се разреши прекъсване на бременността. "Най-ужасното е, че отхвърляме законопроекта, без да предложим алтернатива", коментира тя.

Според аржентинския закон отхвърлената инициатива може да бъде внесена отново в парламента най-рано през следващата сесия, през март 2019 г. Още този месец обаче депутатите може да гласуват реформа в наказателния кодекс, която да разреши на съдиите да не произнасят присъди срещу абортирали жени.

В Аржентина бременността е позволено да бъде прекратена само при изнасилване или риск за живота на майката. В противен случай абортът се смята за престъпление.

Според организации на гражданското общество всяка година в Аржентина се извършват 500 000 незаконни аборта, макар че експерти оспорват тези данни.