Арестуваха военните, които призоваха за преврат срещу Мадуро

OFFNews 21 януари 2019 в 20:22 2640 0

Военните, които призоваха за преврат срещу президента на Венецуела Николас Мадуро, са задържани от правителствени въоръжени сили, предаде Ройтерс.

По-рано днес разбунтувалите се военни заобиколиха стражеви пост в квартала Котиза в столицата Каракас, на около километър от президентския палат.

В социалните мрежи бе разпространено видео, на което лидерът на разбунтувалите се военни призова за отстраняването на президента Мадуро и апелира гражданите да подкрепят протеста им.

"Вие ме помолихте да излезем на улицата да подкрепим Конституцията. Тук сме. Тук са и военните части. Днес хората ще излязат да ни подкрепят", заявява във видеото мъжът, който се представя като Луис Бандрес.

По-късно венецуелското правителство обяви, че е задържало групата военни, които са откраднали оръжия и са отвлекли четирима правителствени служители.

По време на операцията местни жители барикадирали улиците и запалили боклуци и автомобил пред стражевия пост, където офицерите са арестувани. Демонстрантите са издигнали призиви "Не се предавайте". Въоръжените сили обаче са използвали сълзотворен газ, за да ги разпръснат. 

Действията се развиват на фона на дълбоката икономическа криза, за която редица държави и международни организации обвиняват управлението на Мадуро. Той официално започна втория си мандат като президент на 10 януари след обвинения в подправяне на изборите през 2018 г., които спечели с 67.8% - с 16,8% повече от първите избори.

Въпреки че днешният бунт показва недоволство сред военните сили, в него са участвали само офицери от по-ниските рангове, които нямат възможност да наложат каквато и да било промяна. 

"Военните сили категорично порицават този начин на действие, който най-вероятно е подбуден от тъмните интереси на крайната десница", коментира правителството в съобщение, прочетено по държавната телевизия. 

Подбудите

След началото на втория мандат на Мадуро на 10 януари опозиционни лидери и дисиденти апелираха въоръжените сили да се обърнат срещу него - призиви, които президентът осъди като опити да бъде извършен преврат срещу него.

В неделя Мигел Пизаро, представител на венецуелския град Петар в националния парламент, е заявил, че армията ще осъзнае, че подкрепя "грешния" политически режим, който е "узурпирал" властта.

Визирайки мащабните опозиционни протести, насрочени за 23 януари, Пизаро е подчертал, че това ще е денят, в който гражданите ще покажат силата си - милиони венецуелци ще демонстрират, че искат промяна.

Също така ще кажем на армията да спрe да подкрепя диктатурата и да застанe на страната на хората, да ни помогнe да постигнем прехода, който искаме, добавил той.

Няколко демонстрации срещу правителството на Мадуро бяха организирани в страната в неделя.

Протестиращите ще се съберат отново в сряда с искане за свободни, прозрачни и демократични избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови