Арестуваха известен руски журналист в Естония. Мятал яйца по руското посолство

OFFNews 31 юли 2023 в 16:09 1081 0

Бабченко
Бабченко в естонската патрулка.

В Естония беше задържан известният руски опозиционен журналист и активист Аркадий Бабченко. Полицията го заловила, докато хвърлял яйца по руското посолство в Талин, съобщава местният вестник Delfi.

"Малко след полунощ мъж, роден през 1977 г., е хвърлял яйца по стената на посолството на Руската федерация. Мъжът е задържан на място от патрул, срещу него е образувано досъдебно производство", съобщиха от полицията в Талин.

Междувременно изданието отбелязва, че мъжът бил толкова дързък, че продължил да мята яйца по посолството дори пред очите на полицията.

Първо проукраинският активист на "Мирна съпротива" Михаил Баранов съобщи, че задържаният е известен руски журналист Аркадий Бабченко, който дълго време живя в Украйна.

Самият Бабченко потвърди, че именно той е бил арестуван край посолството. Той публикува в социалните си мрежи снимка, на която седи в патрулка, а по-късно и видео от същинската "атака" срещу посолството. Той също така саркастично отбеляза как естонските медии ентусиазирано са отразили акцията на „мъжа с яйца (топки)“ под руското посолство.

"Още не разбирам откъде идват "развалените яйца"? Това е Европейски съюз. Пресни са!" - написа Бабченко.

Кой е Бабченко?

Аркадий Бабченко е известен руски журналист. След продължителни критики към Владимир Путин, той беше принуден да избяга от Русия, през 2017 г. се установи в Украйна.

Той е известен със специалната операция на украинските специални служби, при която симулира убийството си в Киев през 2018 г., за да предотврати истинско покушение. След това известно време живя в Украйна, а през 2019 г. се премести в Израел.

С началото на пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна Бабченко осъществява доброволческа дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки