Арестуваха 90 кубински дисиденти на протест в Хавана

OFFNews 10 август 2015 в 10:27 1779 0

Около 90 кубински дисиденти бяха арестувани в Хавана, заради участието си в протест срещу предстоящото отваряне на американското посолство в страната, предаде Франс прес.

Някои участници в шествието носеха маски с лика на американския президент Барак Обама, за да протестират срещу подобряването на отношенията между Куба и САЩ. Според протестиращите САЩ трябва да поставят пред кубинското ръководство условия, за да бъдат прекратени нарушенията на човешките права в страната.

Анхел Мойа, бивш политически затворник, заяви, че правителството на Куба е станало дори по-дръзко в репресиите си срещу дисидентите и вината за това е на Обама.

В петък се очаква посолството на САЩ в Хавана да бъде официално открито от държавния секретар Джон Кери.

Затоплянето в отношенията между двете държави беше демонстрирано публично за първи път през декември 2013 година. По време на възпоменателната церемония след смъртта на Нелсън Мандела, американският президент Барак Обама лидерът на Куба Раул Кастро публично стиснаха ръце. Това беше първата документирана среща между лидери на двете държави, които повече от 50 години са в конфликт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!