Арабската лига поиска оставката на Асад

23 юли 2012 в 08:01 3426 0

Снимка: muftah
Снимка: muftah

Страните от арабската лига призоваха президента на Сирия Башар Асад незабавно да предаде властта, за да бъдат прекратени сблъсъците и безредиците в страната, предаде Франс прес.

„Единодушни сме, че е нужна бърза оставка на президента Башар Асад”, заяви премиерът на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани пред журналисти, след продължила до късно вечерта в неделя среща на Арабската лига.

Арабските държави призоваваха още бунтовниците от Свободната сирийска армия да сформират преходно правителство на националното обединение.

„Призоваваме опозицията и Свободната сирийска армия да сформират правителство на националното единство”, каза Ал Тани.

Междувременно в Сирия при сраженията между правителствени части и бунтовници в неделя за загинали над сто души. Cирийски бунтовници превзеха военно училище недалеч от северозападния град Алепо.

Според информацията това е военен гарнизон, който охранява подхода към Алепо от север. В офанзивата срещу Алепо участват над 1000 въоръжени бунтовници от неизвестна досега групировка, наречена "Бригада на обединението", предаде Асошиейтед прес.

В неделя близо 20 танка и стотици войници от командваната от брата на президента Асад дивизия, навлязоха в предградието на столицата Дамаск Барза.

Според очевидци по време на операцията са били екзекутирани 20 цивилни, заподозрени във връзки с бунтовниците.

Продължава офанзивата на правителствените части и в други райони в покрайнините на сирийската столица.

От началото на бунта срещу режима на Башар Асад през март 2011 г., в Сирия са загинали над 19 хил. души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews