Руски съд даде 9 години затвор на американската баскетболна звезда Бритни Грайнър

OFFNews 04 август 2022 в 19:28 3848 5

Бритни Грайнър

Снимка БТА / АР

След произнасянето на съда Грайнър каза само, че разбира съдържанието на присъдата и не изрази никаква емоция.

Градският съд в Химки, Москва, отсъди 9 години затвор при общ режим за олимпийската шампионка по баскетбол Бритни Грайнър. Съдът призна американката за виновна в държането и контрабандата на наркотични вещества, съобщи агенция „Интерфакс“.

„Съдът отсъди: признава Бритни Ивет Грайнър за виновна в извършването на престъпление по част 1, член 228 от НК на Руската федерация (държане и контрабанда на наркотически вещества или техни аналози) и определя наказание от девет години лишаване от свобода в затвор с общ режим.“ – прочете решението на съдебния състав съдийката Анна Сотникова.

На спортистката е наложена и глоба в размер на 1 милион руски рубли (около 16 хиляди долара). След произнасянето на присъдата Грайнър единствено заяви, че е разбрала решението на съда, но не изрази никакви емоции. Защитата на американката обяви в специално изявление, че ще обжалва присъдата.

Преди да бъде произнесена присъдата в обвинителната си реч прокурорът по делото поиска за гражданката на САЩ 9.5 години затвор, докато защитата й пледираше за оневиняване на тяхната клиентка или налагане на минимално наказание, отчитайки нейната роля за руския спорт.

Грайнър беше арестувана на 17 февруари 2022 година в Шереметиево при кацането й от Ню Йорк в Москва. Тогава у нея беше открита електронна цигара, вейп с хашишово масло, намерено, според обвинението, в багажа й. При разпит в съдебната зала Грайнър разказа, че е използвала медицинска марихуана с разрешение на лекар вместо аналгетик, което е разпространена практика в САЩ, в това число и сред спортистите. Бритни Грайнър е бивша състезателка на националния отбор на САЩ по баскетбол с националния тим е печелила златото на олимпиадите през 2016 и 2020 година. От 2015 играе в Русия с екипа на екатеринбургския клуб УГМК, припомня „Интерфакс“.

Още на фона на вървящия в Москва съдебен процес започнаха медийни спекулации за възможна размяна на Грайнър за задържани в САЩ руснаци. Тласък на очакванията в тази посока дадоха изявленията на администрацията на Джо Байдън и лично на държавния секретар Антъни Блинкен, който обяви, че американците са направили подобно предложение на Русия, а той самия трябваше да говори по въпроса със Сергей Лавров. САЩ и Русия преговарят за размяна на Грайнър и осъдения на 16 години затвор за шпионаж Пол Уилън срещу бизнесмена Виктор Бут, осъден в САЩ за контрабанда на оръжие. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че засега договореност между САЩ и Русия за размяна няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

5

В САЩ такива пълнят затвора, но когато е Русия е полезно за пропагандата.

-60

4

офф бее

04.08 2022 в 23:28

Ако можем да извлечем нещо позитивно от цялата тая простотия, то е, че никой повече няма да иска да играе за тъпото им оркско образувание, наречено руZZия!

210

3

Merc

04.08 2022 в 23:16

Ще я върнат и още как.
Даже ще и се извинят.
Щото Джуджака вече се е изпуснал в гащите и се чуди как да излезе от положение без да засмърди.

-7325

2

Браво, всички наркомани към затвора.