Антиваксъри се опитаха да щурмуват румънското здравно министерство

OFFNews 17 август 2023 в 19:51 1813 0

Протестът пред румънското министерство на здравеопазването

Снимка FB

Протестът пред румънското министерство на здравеопазването

Членове и симпатизанти на националистическата партия "Алианс за единство на румънците" се опитаха да щурмуват сградата на министерството на здравеопазването в Букурещ. Това се случи по време на протест срещу ваксините, съобщава БТА.

Антиваксърите се опитаха да стигнат до кабинета на ресорния министър Александру Рафила, но бяха спрени от жандармерията. Един от протестиращите обаче - Чезар Аврамуца, известен с прозвището “Дакийското знаме”, успя да пробие кордона и се качи на парапета на балкона на първия етаж на министерството.

По-рано днес министър Александру Рафила отказа да приеме делегация от демонстрантите. Те протестират срещу задължителната ваксинация, като твърдят, че тя ще залегне в новия закон, който в момента се обсъжда публично.

Демонстрантите поискаха оставката на министъра. Те скандираха „Без диктатура“ и „Свобода“ и издигнаха плакат с надпис „Ваксинацията е равна на интоксикация“.

„Уверявам ви, че по-голямата част от тези, които са тук, възрастни хора, са били ваксинирани като деца, едва ли са били интоксикирани, но мисля, че е интоксикирана една политическа партия, която абсолютно безотговорно атакува устоите на общественото здравеопазване“, заяви Александру Рафила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша