Антикорупционната дирекция в Румъния разкри измама с европейски фондове в земеделието

OFFNews 09 юни 2023 в 17:47 1048 0

Снимка Digi24

Измама с европейски фондове за 2 милиона леи (403 500 евро) беше разкрита в Румъния. Това информираха от Националната дирекция за борба с корупцията в съобщение до медиите.

По случая са обвинени двама души. В периода 2016-2022 г. те са измислили изкуствен механизъм за неправомерно получаване европейски средства по проекти, извършвани от Агенцията за плащания и интервенция в земеделието (APIA) и Агенцията за финансиране на инвестициите в селските райони (AFIR).

Според разследващите двамата са се представяли за “активни земеделски стопани”, създали са търговски дружества или са упълномощили физически лица от свое име, които са контролирали.

“Чрез тях са щели да представят неверни документи и декларации, за да се опитат да докажат изпълнението на условията за допустимост за получаване на невъзвръщаемите средства”, се казва в информацията до медиите.

По случая се водят наказателни производства и срещу други лица. Антикорупционните прокурори са извършили обиски на домове в община Карансебеш, в седалищата на някои търговски дружества и домовете на лица, заподозрени в незаконно получаване на европейски средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови