Анкара вярва, че скоро ще получи Гюлен от САЩ

Вилдан Байрямова 30 декември 2018 в 15:35 1852 1

Абдулхамит Гюл

Снимка АА

В близко време делегация от американски прокурори и други представители ще посетят Турция, през януари се очаква засилване на сътрудничеството в сферата на правната помощ.

Това казва турският министър на правосъдието Абдулхамит Гюл пред CNN Turk по повод настояването на Анкара възможно най-скоро Фетхуллах Гюлен да бъде екстрадиран от САЩ и да бъде осъден в Турция. Ислямският проповедник в Пенсилвания е обвиняем №1 за организирането на опита за преврат от 15 юли 2016 г., който завърши с провал.

„Имахме срещи на ниво министри и екстрадицията на Гюлен не е напълно отхвърлена. Ние предоставяме нови доказателства на САЩ. Там върви прокурорско и административно разследване с участието на ФБР, към момента не сме получили категоричен отказ за връщането на главатаря на терористите от ФЕТО. Надяваме се и вярваме, че върховенството на закона ще надделее и водачът на терористите ще ни бъде върнат“, коментира министър Гюл.

Запитан доколко са верни разпространяваните версии за възможна смъртна присъда за Гюлен като мотив за САЩ да не го екстрадират, той подчертава, че в Турция няма закон за екзекуциите. „Няма нищо вярно в слуховете, че у нас може да се върне смъртното наказание, това са спекулации. И според изискванията на международните конвенции няма никаква пречка Гюлен да ни бъде предаден, и ние ще продължим да преследваме нашите усилия за това“, уточнява турският правосъден министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5700

1

Годо

30.12 2018 в 18:41

Няма да стане, САЩ никога няма да върнат Гюлен в Турция ! Това си е едно дипломатическо търкане на зъбите , колкото да се каже , че се водят разговори !
 
X

Да помогнем на украинските деца!