Американското правителство ще продължи да работи: демократи и републиканци се разбраха за мигрантите

OFFNews 12 февруари 2019 в 09:32 3779 0

Американското правителство няма да спре работа. Демократите и републиканците в Конгреса постигнаха принципно споразумение за охраната на границата. Ще бъдат отпуснати близо $1,4 млрд. за бариери, пише в. "Вашингтон пост", позовавайки се на свои източници.

Основният спор, който заплаши с ново спиране на администрацията след 35-дневното блокиране на работата ѝ и замразяването на заплатите на около 800 хил. служители, бе свързан със задържането на незаконни имигранти, които вече са влезли във вътрешността на САЩ. Опасенията бяха, че предлаганото от републиканците дава правомощия на имиграционните власти в някои случаи да задържат хора с леки провинения. Стана ясно, че в крайна сметка демократите са се отказали от предложението за лимит.

Най-големият спор е свързан с финансирането на строежа на стена по границата с Мексико, каквато иска президентът Доналд Тръмп. Той настояваше за отпускането на 5,7 милиарда долара за строежа. В понеделник, на среща с граждани в Тексас, Тръмп заяви, че все още не се е запознал с принципното споразумение между демократи и републиканци, но че стена при всички случаи ще има и че той няма да подпише закон, който би позволил масово освобождаване на "криминално проявени".

Държавният глава трябва да подпише документа до петък в полунощ. Тогава изтича временното споразумение за финансиране не редица държавни служби и агенции, постигнато след 35-дневното замразяване на работата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови