Афганистанка роди на борда на самолета, с който избяга от Кабул

Афганистан е най-голямото унижение за американската политика, каза бившият президент Доналд Тръмп

OFFNews 22 август 2021 в 14:09 3988 0

Млада афганистанка роди в самолета, на борда на който се спаси от режима на талибаните, завзели страната.

Американски военни са помогнали на жената да роди по време на полет. Самолетът Це-17 вече отлетял от Кабул, когато станало ясно, че бременната започва да ражда. Оказало се, че тя има проблем с кръвното и пилотът снижил височината, за да повиши налягането на борда. Това помогнало за стабилизирането на родилката, която дала живот на момиченце.

След кацането, двете са поети от медицински екипи и са добре.

В същото време най-малко 20 души загинаха за седмица заради струпване на хора на летището в Кабул, съобщава БНР.

Съединените щати посъветваха гражданите си да избягват района на летището в афганистанската столица от съображения за сигурност. Евакуацията на чужденци и местни продължава.

Опасенията на американските власти са, че летището в Кабул е потенциална мишена на афганистанското подразделение на "Ислямска държава". Американските граждани трябва да се насочат към аерогарата след изрични указания на представител на американската власт.

Към момента от Афганистан са изведени около 17 000 души. Това е най-голямо унижение за американската външна политика, каза бившият американски президент Доналд Тръмп.

"Непохватното излизане на Байдън от Афганистан е най-удивителната демонстрация на груба некомпетентност от страна на лидера на нацията, която никой някога е виждал. Виетнам изглежда като майсторски клас по стратегическо планиране, в сравнение с катастрофата на Джо Байдън", каза Тръмп.

В ход са разговори за съставяне на правителство в Афганистан. Според катарски политолог, талибаните вече са значително по-опитни в политиката и са способни на преговори. И доказателство за това са преговорите в Доха, започнали през 2020.

"Това, което виждаме тук, е различно, съвсем различно. Те са смирени, високообразовани, видяхме ги как се държат и отнасят с другите делегации, как преговарят", каза политологът Ашраф Садики.

Руският външен министър Сергей Лавров пък се обяви за възраждане на т.нар. московски формат - серия срещи в руската столица през 2016, с участието на всички афганистански представители и на делегации от заинтересованите страни.

"През последните години ние активно приканвахме за начало на преговори за Афганистан - и в рамките на разширената тройка - Русия, САЩ, Китай, Пакистан, и по линия на Московския формат, който е признат за най-ефективния механизъм за регулиране на афганистанския конфликт отвън", каза Лавров, цитиран от БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !