7 украински болници са разрушени от началото на войната, убити са 6 медици

Президентът Зеленски връчи ордени за проявена храброст на военнослужещи, участвали в боевете в Киевска област

OFFNews 14 март 2022 в 09:39 736 0

Украинският президент Володимир Зеленски посети ранени войници в Киевска болница

Седем болници в Украйна са били разрушени от началото на руската инвазия, заяви украинският здравен министър Виктор Ляшко, цитиран от Укринформ.

Материални щети са нанесени на още 104 здравни заведения. Шестима медици са били убити, а 12 са били тежко ранени при артилерийски обстрел, добави той, цитиран от БТА.

"Окупаторите вече разрушиха седем болници в Украйна, които не могат да бъдат възстановени. Ще трябва да построим нови болници в тези градове. Още 104 здравни заведения са повредени, но те все още могат да бъдат ремонтирани. Някои от тях вече възстановихме бързо след обстрела. Тридесет и четири линейки бяха подложени на обстрел, като повечето от тях са неизправни. Шестима здравни работници са убити, 12 са тежко ранени, има и такива с леки рани", заяви Ляшко.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети ранени войници, приети за лечение във военна болница. Това става ясно от видео, разпространено до медиите от неговата пресслужба. Той връчи ордени за проявена храброст на военнослужещи, участвали в боевете в Киевска област.

Междувременно украинските здравни власти съобщиха, че 21 деца с онкологични заболявания, са прехвърлени във Великобритания. Те ще бъдат подложени на животоспасяващо лечение, съобщи BBC.

Представителят на Националната служба по здравеопазване (NHS) Саджид Джавид заяви, че на 21-те деца ще бъде предложена възможно най-добрата грижа в болниците в цялата страна.

Малките пациенти и родителите им пристигнаха със спешен полет, организиран от правителството в неделя след молба на полски служители. Те ще бъдат прегледани, преди да бъдат изпратени в съответните болници.

„Горд съм, че Обединеното кралство предлага животоспасяваща медицинска помощ на тези украински деца, които са били принудени да напуснат родината си, докато са се лекували“, каза г-н Джавид и допълни - "Знам, че невероятният персонал в NHS ще гарантира, че ще получат възможно най-добрата грижа."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!