5 деца са загинали, а 33 са ранени от началото на войната, обяви Украйна

OFFNews 26 февруари 2022 в 19:47 2087 0

Снимка УНИАН

От началото на бойните действия са загинали пет деца, а 33 са ранени, съобщи упълномощеният представител на Върховната Рада по правата на човека Людмила Денисова, съобщи УНИАН.

"Военното нахлуване на Руската федерация в Украйна има ужасни последствия за населението. Най-съществена е загубата на човешки живот, преди всичко на детски живот", написа тя в канала Телеграм.

По оперативни данни, от началото на бойните действия, вследствие на обстрела на руските части, са загинали пет деца, а 33 са ранени.

По думите на Денисова, през последното денонощие, при катастрофа на разрушения мост край пътя Киев- Ковел-Ягодин, е загинало момче на видима възраст около 8 години.

В резултат на обстрела на детска градина "Слънце" в град Ахтирка от раните си е починало едно дете.

В Националната детска специализирана болница "Охмадет" в Киев, в крайно тежко състояние, с огнестрелни рани е докарано седемгодишно момче. Детето е в реанимация и състоянието му е критично.

При авиоудар по град Сартан, Донецка област, е загинало друго дете. Заради ракетния обстрел по жилищни квартали са разрушени лицей в Киев и училище в Мариупол.

Денисова съобщи още, че в град Сумщина врагът разхвърля детски играчки, мобилни телефони и ценни вещи, които съдържат взрив.

"Моля Детският фонд на ООН (Уницеф), Червеният кръст да осигурят хуманитарна и медицинска помощ на пострадалите деца и техните семейства. Нито едно дете не трябва да става нейна жертва", подчертава Денисова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови