400 емигранти спасени от Средиземно море

OFFNews 06 август 2015 в 11:23 2441 0

Близо 400 души са спасени от водите на Средиземно море, след като кораб със стотици емигранти се преобърна вчера близо до бреговете на Либия, предава Би Би Си.

Първоначално спасителите се опасяваха, че загиналите са стотици, но според Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) засега от морето за извадени около 400 оцелели. Седем кораба и хеликоптери са се включили в спасителната операция.

От италианската брегова охрана съобщават за открити 25 трупа, но не е ясно колко са изчезналите пътници на кораба. Предполага се, че между 400 и 600 са били на борда, когато плавателният съд се е преобърнал. 

Стана ясна и причината за инцидента -натоварената с емигранти лодка е попаднала на неблагоприятни метеорологични условия. На помощ се е притекъл ирландският военен кораб LE Niamh, който е пуснал спасителни лодки. В желанието да се доберат до тях, емигрантите са се преместили в едната част на плавателния съд, в който се намирали, и това довело до преобръщането му.

"Мисля, че е малко вероятно да бъдат извадени още оцелели", заяви представител на малтийска група, занимаваща се с оказването на помощ на мигранти в открито море.

"Лекари без граници", чийто кораб Dignity I е сред първите, пристигнали на мястото, съобщават за много загинали, но не посочват точна бройка.

"Беше ужасна гледка, хората отчаяно се държаха за спасителни пояси, лодки и всичко, до което могат да се доберат, за да се борят за живота си", казва Хуан Матиас, координатор на проекта и член на екипажа н Dignity I.

Корабът на "Лекари без граници" е откликнал на друг сигнал и спасил близо 100 човека преди да се отправи към преобърналата се лодка. Според Матиас това демонстрира недостатъчните ресурси за спасителни операции. 

Средиземно море е сред най-смъртоносните места за емигранти. Над 2000 са загиналите при опити за достигане на Европа през 2015 г. През април потъна кораб с над 800 човека на борда.

От Международната организация по миграция предупреждават, че броят на опитите за прекосяване на Средиземно море през тази година е значително по-висок от висок от същия период на 2014 г.

Европейският съюз тази година увеличи средствата за операции по издирване и спасяване в района.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!