33 убити при сблъсъците в Кайро

OFFNews 20 ноември 2011 в 12:57 1599 0

Сблъсъците в Кайро от събота до днес причиниха смъртта на 33 души и раниха 900, сред които 40 служители на реда, предаде BBC. Страхът, който хората изпитват от правителството, фактът, че изборите са след седмица, както и стотиците ранени, не са достатъчни, за да спрат египтяните и днес да окупират площад Тахрир, екипирани с противогазови маски. Протестите са се надигнали също в Александрия, Суез и Асуан.

Във втория ден от безредиците активистите замеряха органите на реда с камъни, докато полицията отвръщаше със сълзотворен газ и удари с палки. По информация на BBC десетки протестиращи са били с изпотрошени, кървящи глави, но това не смутило полицията, която все така налагала активистите. В помощ на служителите на реда били докарани бронетранспортьори с подкрепления. Според участващите в размириците изборите другата седмица няма да помогнат, защото корупцията и лошата политика вече са се вкоренили в египетското правителство и промяна може да настъпи, само ако по-голямата част от държавниците подадат оставка.

Като главен виновник за сегашното положение хората посочват фелдмаршал Хюсеин Тантауи. Неговото отстраняване от длъжност вероятно би спряло много от протестите. В интервю за Russia Today политическият активист Ахмед Салах признава, че не очаква никаква подкрепа от Запада, тъй като точно оттам египетското правителство се снабдява с боеприпаси. Всички амуниции, които полицията използва срещу протестиращите, са произведени тази година в Израел, Италия и САЩ. Отново по думи на Салах активистите нямат нищо общо с исляма и това не е религиозен протест. Всъщност ислямистите са сравнително спокойни и почти не взимат участие в самите протести. Те вярват, че изборите идната седмица ще променят нещата и ще докарат демокрация. Салах обаче смята, че демокрация може въобще да не дойде, тъй като правителството държи под контрол почти всичко в държавата, включително медиите.

В центъра на Кайро и днес продължават стълкновенията между демонстранти и полиция. По данни на местната телевизия, специални части за борба с обществените безредици са използвали гранати със сълзотворен газ срещу протестиращи на площад Тахрир в египетската столица. Все още няма официална информация за точния брой на пострадалите. Предполага се че бройката им достига поне 900 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови