30 убити при взрив на бензиностанция в Махачкала в Русия

OFFNews 15 август 2023 в 10:03 1524 0

Снимка Регнум

Най-малко 30 са вече загиналите в руския град Махачкала (Дагестан), където през миналата нощ в резултат на пожар избухна бензиностанция. Сред убитите има и деца, болшинството от жертвите са сеирджии, събрали се да гледат пожар в автотервиз в града, който се е намирал в близост до бензиностанцията. Общият брой на пострадалите, в който влизат и загиналите е 105 души.

ТАСС съобщи за експлозия на бензиностанция в Махачкала в 22.10 часа по московско време в понеделник, като се позова на пресслужбата на кмета на града. 

"По първоначална информация е станал взрив в сградата на автосервиз в района на търговски център "Глобус". Задействани са всички служби за екстрено реагиране. Към мястото на произшествието са тръгнали представители на ръководството на администрацията на Махачкала", се казваше в първите съобщения. Ситуацията се намира под личния ми контрол, докладва ръководителят на Дагестан Сергей Меликов в телеграм канала си.

Малко по-късно Министерството на извънредните ситуации излезе с чисто технически подробности за пожара - огънят обхвана площ от 500 квадратни метра, а пожарникари се опитваха да не позволят на пламъците да се прехвърлят върху съседните сгради и автомобили. Според очевидци взривът е бил толкова силен, че звукът от него е чут в съседните селища.

Съобщенията за жертви започнаха от 3 убити и 10 пострадали, за да достигне броят на загиналите до 30 към 10 часа българско време във вторник.

Руският президент Владимир Путин е изказал съболезнования на близките на убитите и е пожелал бързо възстановяване на ранените, съобщи пресслужбата на Кремъл. Съболезнования, според ТАСС е изпратил и президентът на Казахстан.

За санитарна евакуация на пострадалите от Москва в Махачкала е изпратен самолет на Министерството на извънредните ситуации Ил-76. На борда му се намират лекари, психолоци от Центъра за екстрена психологическа помощ,  медицински модули. До Москва пострадалите ще бъдат съпровождани от медици на отряд "Центроспас" на Министерството на извънредните ситуации и на Министерството на здравеопазването.

Следственият комитет на Русия е образувал наказателно дело за престъпление по част 3 на чл. 238 от НК на РФ - предоставяне на услуги, които не отговарят на изискванията за безопасност за живота или здравето на потребителите с причиняване на смъртта на две или повече лица. В Кумторкалинския район, където е станала трагедията, е обявено извънредно положение.

На територията на Република Дагестан е обявен национален траур. На семействата на всеки загинал властите ще дадат по 1 милион рубли, което е равностойността на 18 600 лева. Тежко ранените ще получат от правителството по 400 хиляди рубли, леко ранените по 200 хиляди, съобщи ръководителят на Дагестан Сергей Меликов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки