290 сигнала за сексуално насилие в църква в Потугалия

OFFNews 12 април 2022 в 18:25 1298 0

Гражданска комисия, разследваща сексуални посегателства над деца в католическа църква в Португалия, е получила свидетелски показания от 290 предполагаеми жертви. Сред тях има и деца на едва 2 години, предаде БТА. 

В повече от половината от докладваните случаи има вероятност да са замесени много повече жертви, заяви психиатърът Педру Щреч, който оглавява независимата комисия за проучване на злоупотребите с деца в църквата.

Комисията, която се състои от шестима души и включва психиатри, бивш съдия от Върховния съд и социален работник, започна работа през януари по нареждане на Португалската епископска конференция. Гражданският орган обещава анонимност на всеки, който подаде сигнал.

Щреч заяви, че са получили данни, че църковни служители, включително настоящи епископи, са се опитали да прикрият злоупотреби. "Често става дума за преместване на насилника от едно място на друго, сякаш по онова време като ключов фактор се е разглеждало мястото, а не конкретното лице", каза той.

Комисията е поискала разговори с всички 21 португалски епископи, но само 12 от тях са се съгласили на среща. Петима не са отговорили.

Регистрираните до момента сигнали се отнасят до злоупотреби с непълнолетни деца - между 2 и 17 години, заяви на пресконференция Ана Нуниш Алмейда, социолог от Лисабонския университет и член на комисията. По думите ѝ предполагаемите злоупотреби са най-различни - от неприлично разголване и изображения на злоупотреба до проникване.

Предполага се, че това е станало, докато непълнолетните са били под грижите на църквата, включително в свързани с нея групи. Повечето от подалите сигнали са момчета. 

Пенсионираният съдия Алвару Лабориньо Лусиу заяви, че комисията е предала 16 случая на прокуратурата. Той допълни, че повечето сигнали са от хора на възраст до 88 години, а най-младият човек, който твърди, че е бил малтретиран, е роден през 2009 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови