2016-а може да постави рекорд за най-гореща година

ОFFNews 14 ноември 2016 в 16:25 3928 0

Снимка Световна метеорологична организация към ООН/Би Би Си

Въпреки че разполагат с данни само за първите девет месеца на годината, учените са 90% сигурни, че 2016 г. ще постави рекорд за най-гореща година, пише Би Би Си.

От януари до септември годината е била с 0.88 градуса по Целзий по-високи температури от средните за периода 1961-1990 година, който учените от Световната метеорологична организация към ООН използват за база на изследванията си. 

Цялата 2015 година е била с 0.77 градуса по-висока средна температура в сравнение с този период и е била по-гореща от предходната 2014 година.

"Нова година, нов рекорд. Високите температури, които наблюдавахме през 2015 година, са завишени през 2016 г.", каза генералният секретар на СМО Питъри Талас.

Според Световната метеорологична организация температурите ще се запазят достатъчно високи и през оставащата част от годината и по всяка вероятност ще бъде поставен нов рекорд за най-гореща година. 

"В най-студените части на Русия температурите са с 6-7 градуса по Целзий по-високи от средните. В много арктически и субарктически региони в Русия и Аляска са отчетени поне 3 градуса по Целзий над средните", допълни той.

Ледът в Северния ледовит океан е започнал да се топи по-рано от обикновено, при това със значителни темпове, алармират от организацията. 

Талас заяви, че заради промяната в климата ще ставаме по-често свидетели на екстремни природни явления. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови