17-годишно момиче от Пакистан взе Нобелова награда за мир

ОFFNews 10 октомври 2014 в 12:54 6694 0

Малала Юсафзай.
Малала Юсафзай.

17-годишната пакистанка Малала Юсафзай и индиецът Кайлаш Сатярти си разделиха Нобеловата награда за мир.

Тя им беше връчена за "борбата им срещу потисничеството на деца и млади хора по целия свят и за правото на всички деца да бъдат образовани".

Кайлаш Сатярти, на 60 г., поддържа започнатата от Махатма Ганди традиция и се явява на различни видове мирни протести, целящи да "фокусират вниманието върху ужасната експлоатация на деца за финансова изгода", заявиха от Нобеловия комитет.

Малала, която сега е на 17 години, живееше в Пакистан, когато беше простреляна в главата от талибани като наказание за подетата от нея кампания да окуражава момичета а ходят на училище. Една година по-късно тя вече живее във Великобритания, а медицинското й състояние е доста по-добро благодарение на лекарите на острова.

В Пакистан обаче не всички вярват на историята й, като я обвиняват, че си я е измислила въпреки снимките на прострелната й рана, пише английският вестник "Телеграф".

От Нобеловата комисия посочват, че по света има над 168 милиона експлоатирани деца, докато през 2000 година тази цифра е била със 78 милиона повече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews