Французинът Патрик Модиано спечели Нобел за литература

ОFFNews 09 октомври 2014 в 14:29 5062 0

Патрик Модиано.
Патрик Модиано.

Французинът Патрик Модиано е тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература.

Академията му отсъди приза заради "изкуството на спомена, с който той е уловил най-неописуемите човешки съдби и е разкрил живия свят по време на окупацията"

Писателят е известен в България с книгите си "Вила тъга" и "Улица "Тъмните магазинчета". Той е 11-ият френски автор в историята на отличията.

Патрик Модиано е роден в Булон Биянкур на 30 юли 1945 г. Автор на няколко десетки кратки романа, често смесващи биографични и фикционални елементи. Кариерата му започва през 60-те години като няколко от първите му книги получават престижни награди.

Жан Патрик Модиано се ражда от брака на Алберт Модиано, италианец от еврейски произход, и фламандската актриса Луиза Копейн.

В младежките си години, макар да прекарва голяма част от времето в Латинския квартал, той не следва в университета, а се опитва да пише. Устойчива тема в неговото творчество са годините от младостта на баща му и към тях той се връща в опити да реконструира неговата твърде неясна биография. Стилът на Модиано е доста минималистичен, кaто залага на неизказаното и страни от формализма. Екранизациите, каквито има на няколко от неговите романи, обикновено залагат на реализма от неговите текстове.

През 2005г. Модиано публикува кратка автобиграфична книга, в която се пренамират множество елементи, използвани по-рано в неговите романи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови