Розовият диамант ''Сакура'' беше продаден за рекордните близо 30 милиона долара

OFFNews 24 май 2021 в 16:01 3135 0

Снимка Getty Images

Диамантът "Сакура" с маса 15,81 карата беше продаден за спечели 29,3 милиона долара в Хонконг и се превърна в най-скъпия лилаво-розов диамант, продаван някога на търг.

Кръстен на японската дума за черешов цвят, това е най-големият диамант от този вид, който някога е продаван на търг, според аукционната къща "Кристис", организатор на продажбата.

Камъкът, който е поставен върху платинен пръстен, е класифициран като безупречен във вътрешността си, което означава, че дефекти се виждат само под голямо увеличение. Той има и интензивност на цвета, постигната само от 4% от розовите диаманти в света.

Председателят на отдела за бижута на "Кристис" Вики Сек определи продажбата като "важна глава в историята на търговете за бижута".

Преди продажбата, Сек каза в телефонно интервю, че камъкът е "точно" като цвета на черешовия цвят. Тя добави, че е "много рядко" розовите диаманти да бъдат класифицирани като безупречни, тъй като те обикновено съдържат "много зърнести структури".

Размерът на скъпоценния камък също го направи необичайна находка, като "Кристис" отбелязват, че по-малко от 10% от розовите диаманти тежат повече от 0,2 карата.

Крайната цена на "Сакура" от над 226 милиона хонконгски долара (29,29 милиона щатски долара) не успя да достигне първоначалната оценка на аукционната къща от 300 милиона хонконгски долара (38 милиона щатски долара). Но въпреки това счупи аукционния рекорд за лилаво-розов диамант, поставен миналата година от 14,8-каратов камък, наречен "Духът на розата", който донесе почти 27 милиона долара в аукционната къща "Сотбис".

Розовите диаманти се предлагат в различни нюанси, като камъни като "Сакура" са забележителни с лилавите си нюанси. Докато Сек каза, че „няма правило, което да казва дали чисто розовите диаманти или лилаво-розовите диаманти са по-редки“, първите се продават за още по-високи суми на търг.

През 2017 г. 59,6-каратов розов диамант беше продаден за рекордните 71,2 милиона долара в "Сотбис" Хонконг. Диамантът, закупен от бижутерите от Хонконг Чоу Тай Фоок и преименуван на "CTF Pink Star", остава най-скъпият полиран диамант от какъвто и да е цвят, продаван на търг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!