Златните момичета: Уникална емоция, мечтаем за живот без режим

OFFNews 26 август 2016 в 08:54 18844 0

Снимка Нова тв

За 8 години националният ансамбъл по художествена гимнастика спечели 81 медала. Последният е олимпийски бронз от Рио. 

„Уникална емоция!”. Така треньорката им Ина Ананиева определи спечелването на медалите на Олимпиадата в Рио. „Имахме много тежка квалификация в събота. Дори ми минаваха мисли, че може да не влезем и на финал. Но за 24 часа тези момичета се преобразиха и излезе един нов отбор”, заяви Ананиева по Нова тв. Момичетата пък заявиха, че треньорите им много са ги мотивирали и помогнали да се изправят.

„Нямах право на грешка. За 2 месеца трябваше да стигна до нивото, което те правеха от години”, коментира Любомира Казанова, която влезе в отбора на мястото на Цветелина Стоянова. 

Всички са единодушни, че при първа възможност ще отидат при съотборничката си Цвети Стоянова в "Пирогов". 

Златните момичета заявиха още, че в момента мечтаят само за почивка и живот без режим. 

По думите на треньорката от Федерацията по художествена гимнастика готвят бенефис за момичетата. 

Илияна Раева: Минахме от ада до рая 

Извървяхме пътя от ада до рая. Първо инцидентът с Цвети Стоянова, после това беше тяхното последно съчетание, а и всички очакваха на всяка цена момичетата да вземат медал от Рио. Това беше изключително натоварващо, заяви Илияна Раева по бТВ. 

"Не мисля, че това е финалът. Един ден ще се върнем в големия спорт. Гимнастиката е част от нас и никога няма да ни напусне", заяви Ренета Камберова. 

Раева разкри и как момичетата са се превърнали от индивидуалности в отбор.

"Това е една сериозна работа. Когато ги поех преди 8 години работих много над тяхната психическа устойчивост. Те са много различни, всяка една от тях има силен характер. Всяка една от тях индивидуално е много чепата, но успяхме да създадем отборен дух. Показателно е, че за 8 години никога не съм чула да се скарат.

В началото те бяха много отричани. След първото им състезание в Бремен, на което станаха 7-ми, имаше доста мнения, че трябва да се откажат. После взеха първия си медал в Москва. След това станаха световни шампионки и тогава всички ги оставиха намира. Беше тежък и трънлив път, но и много красив"

"Негативната критика беше най-добрата ни мотивация. Всяко лошо нещо ни обединяваше и ни караше да вървим напред", разкри Камберова.

Тя разказа, че най-тежкият момент за нея в Рио са били квалификациите, на които направи грешка. В този момент останалите момичета са я подкрепили и са застанали зад нея. "Бях много щастлива, че играхме последни на финала. Имах предчувствие, че ще се случи нещо и всички ще чакат нашата оценка", спомни си капитанът на националния отбор Михаела Маевска. 

"Трудно ми е да ги опиша по отделно, защото при мен те бяха малки, не си показваха реакциите и характера. В Рио обаче видях големи жени.

Най-спокойна се оказа Ренета, но тя не позволява да ѝ казват какво да прави, ако не иска. Само Михаела осъзнава какво е станало. В Рио след състезанието ми каза: "Госпожо, не мога да си представя, че ще стана в понеделник и няма да отида на тренировка". Буба е с уникална психика. Тя е единствената, която изигра 6 подиумни съчетания без грешка. Цвети Найденова е универсална гимнастичка. Тя е безгрешна. След състезанието в Рио я попитах дали е бъркала някъде, а тя ми отговори "Веднъж". Хриси е най-емоционална. Много я измъчихме с тези килограми, но на игрите тя беше страхотна", разкри Раева.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови