Скандал в колоезденето: Откриха моторче във велосипеда на състезател

OFFNews 31 януари 2016 в 13:40 25387 5

Скандал в колоезденето: Откриха моторче във велосипеда на състезател

Скрит мотор във велосипеда на белгийски колоездач беше открит по време на световното първенство по велокрос в пресечена местност. 

"Механичният допинг" е открит във велосипеда на Фемке Ван ден Дрише от Белгия. Това беше потвърдено от Международната колоездачна федерация (UCI), както и от белгийската федерация. По ирония белгийката не била записана за старта при жените поради технически проблем. От UCI уточняват, че са попаднали на моторчето при рутинна проверка за "технологични измами".

Повече подробности по случая не се оповестяват, но се знае, че моторчето е открито в рамката на колелото. 

Белгийският треньор Руди Де Би коментира, че е "отвратен". "Мислехме, че Фемке за изключително голям талант, но изглежда тя е заблуждавала всички ни", коментира той за специализираното спортно издание Sporza. Бащата на състезателката пък коментира, че информацията не е вярна. По думите му колелото било на състезател от нейния отбор и тя никога не се е състезавала с въпросния велосипед. 

Ако белгийката бъде призната за виновна, тя ще бъде спряна от състезания за шест месеца и ще трябва да плати глоба от 92.000 евро. 

Случаят излиза наяве близо шест години, след като се появиха първите твърдения за "механичен допинг" в колоезденето. От UCI уточняват, че са стигнали до измамата при изпробването на нов метод за техническо наблюдение на велосипедите и проверката не била заради подозрения за измама.

За първи път твърдения за подобна измама се появиха през 2010 година. Тогава състезателят Фабиан Канселара беше обвинен, че използва допълнителна механична помощ. Обвиненията не се доказаха, но тогава специалисти твърдяха, че едно скрито електромоторче може значително да увеличи издръжливостта на състезателите, спестявайки им въртене на педалите по равни настилки. Малко след това от UCI започнаха щателни проверки на велосипедите, включително и с камери. Случаят от събота е първият, който доказва досегашните подозрения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови