Руски експерт: Съдейки по документите, Уилямс и Бaйлс наистина имат проблеми със здравето

OFFNEWS 14 септември 2016 в 19:59 9409 2

Директорът на федералния научно-клиничен център за спортна медицина и рехабилитация към Федералната медико-биологическа агенция на Русия (ФМБА) д.м.н. Андрей Сeреда коментира публикуваните от хакери документи, според които сестрите Уилямс (тенис) и Симон Бейлс (гимнастика) са приемали забранени препарати.

„Мога да кажа, че, разбира се, хакерите не са показали всички документи и няма основание, което може да послужи като причина за приемане на тези препарати от американските спортистки. Но, съдейки по дозировката, преди всичко, както и от периодичността, с която са предписани и начина на използване, тези спортистки наистина са имали едни или други проблеми със здравето, които са наложили назначаването на лечение с тези медикаменти. От своя страна тези спортистки са направили запитване за терапевтичното използване на медикаментите и са го получили. Аз бих искал да кажа, че в тези дози и с тази периодичност, с които те са приемали тези препарати, няма основание да се говори за каквото и да е сериозно влияние върху спортния резултат, а с това и за приравняването им към класическия допинг в обичайното разбиране на този термин”, заяви Середа.

Той дава и конкретен пример.

„Този метилфенидат, който са намерили в Симона Бейлс, се използва от деца със синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност, при някои форми на аутизма, синдрома на Аспергер, а положителното му влияние върху спортния резултат, още повече при такива сложнокоординационни видове спорт като гимнастиката, изобщо не е доказано. Едва през септември 2016 година бе публикувана първата работа, която показа, че под действието на този препарат мишките могат да бягат повече от тези, които не са го използвали. Но, първо, мишките просто бягат, а не се занимават с гимнастика. И пренасянето на тези резултати е извънредно призбързано, защото едно да се бяга за издръжливост, а съвсем друго е да се занимаваш с гимнастика, при която най-много трябва координация”, заяви Середа пред rsport.ru.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13546

2

BARAСK OBANANA

15.09 2016 в 09:49

Като имат проблеми със здравето има болници.

12135

1

Koilo

14.09 2016 в 22:10

О, Чудо!
Болни хора стават световни шампиони!