Роджър Федерер с победа във финал №100

Любомир Тодоров 27 ноември 2011 в 14:58 1578 0

federer-title-02
federer-title-02

Роджър Федерер продължава да пише историята на световния тенис. Швейцарският ас спечели за рекордния шести път заключителния турнир на най-добрите, след като на финала в Лондон надигра Жо-Вилфред Цонга с 6:3, 6:7(6), 6:3.

Това беше титла №70 в кариерата на великия базелчанин в неговия стотен финал. 30-годишният Роджър игра и победи трета поредна неделя френския си опонент. Федерер изчака своя момент в първия сет и успя да пробие французина за 5:3. След това рекордьорът по купи от Големия шлем сервира уверено и затвори частта. Във втората отново швейцарският ас издебна Цонга и го проби за 3:2 гейма. Последва затвърждаване. В седмия гейм Роджър пак стигна до точка за брейк, но този път 26-годишният Жо-Вилфред се спаси с прекрасна къса топка.

Стигна се до 5:4, когато Федерер сервираше за титлата. Точно тогава той изигра най-слабия си гейм в мача. Цонга поведе с 40:0, за да стигне до първите си точки за пробив в срещата. При третата възможност французинът успя и изравни резултата. Стигна се до тайбрек. В него Фед Екс водеше с 4:2 точки при смяната на полетата. После стигна до шампионска точка при 6:5, но Жо-Вилфред се спаси с добър сервис. След това на свой ред стигна до сетбол и го реализира.

В решителната част падна голямо дебнене. В началото Цонга сервираше много силно, а Федерер вкарваше една 30-ина процента първи сервис. Но все пак Роджър успя да пробие при третата си възможност в гейма за 5:3. Последва чудовищен сервис гейм на нула и швейцарецът не скри огромната си радост от шестата титла от Мастърс. Роджър Федерер завърши сезона по фантастичен начин. Той не загуби нито една среща след US Open и завоювя три поредни титли – в Базел, Париж и Лондон. 

Успехът в зала "О2 Арина" даде преднина на швейцареца при трофеите от финалните турнири. Той делеше до днес първото място с по пет купи с Иван Лендъл и Пийт Сампрас.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!