Родни футболисти ще могат да бягат от отборите си почти за без пари

OFFNews 04 януари 2016 в 15:19 3603 3

Жуниор Мапуку с екипа на Берое заедно с треньора му Петър Хубчев. Снимка: Sportal

Старозагорският районен съд взе безпрецедентно решение на 29 декември миналата година по дело, което може да бъде ключово за предстоящи големи трансфери в българския футбол.

Става въпрос за дело свързано с бъдещето на вече бившия футболист на старозагорския Берое Жуниор Мапуку. На 28.08.2015 г. конгоанецът прекрати едностранно своя контракт с Берое, изплащайки на заралии обезщетение в размер на три брутни негови заплати, което в случая прави точно 27 000 лева.

Мапуку се позова на член 326, ал.1 от Кодекса на труда, който му дава това право. Тимът от Стара Загора обжалва и се стигна до съд.

Играчът се обърна към Старозагорският районен съд, а тимът му, работодател - към ФИФА.

Така на 29 декември 2015 година съдът призна, че Мапуку има право да се позове на член 326, ал.1 от КТ във връзка с чл. 220, ал.1 от КТ. Нападателят е в правото си след като плати на клуба три брутни месечни заплати, да прекрати своя контракт едностранно.

Важна клауза в договора между двете страни сочи, че при възникнал спор, той се решава според българското законодателство. Такава клауза съществува и в стандартните договори на БФС, които задължително се подписват от всички професионални футболисти в България, пише Sportal.bg.

Берое може да обжалва решението на съда пред ОС - Стара Загора в двуседмичен срок, но ако бъде неуспешно, това значи, че всеки футболист с тази масово използвана клауза в договора си ще може да прекрати контракта с клуба си срещу три месечни брутни заплати, независимо дали до края му остават 1,2,3 или повече години.

По този начин играчите ще могат да стават свободни агенти почти за без пари и след това да си търсят нов отбор, имайки предвид, че в случая на Мапуку това му струва 27 хил. лева.

За сравнение трансферните суми за купуване на играчи от родното първенство често достигат суми от рода на 300, 400, 500 хиляди лева.

Така голяма част от футболистите на изпадналия в немилост Литекс ще могат да напуснат "оранжевите".

Очаква се и решението на ФИФА по казуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!