Раданова отхвърли система за финансиране на спорта, наложена от Мариана Георгиева

Ивайло Анев 14 октомври 2014 в 14:52 2070 0

Снимка ММС

Евгения Раданова.

Екипът на служебния министър на младежта и спорта Евгения Раданова отхвърли наложената от предшественичката й Мариана Георгиева, система за финансиране на спортните клубове.

Според хората на Раданова програмата за финансиране, изготвена от предишното ръководство на Министерството на младежта и спорта (ММС), е направена без да бъде завършена категоризацията на спортовете, като са се вземали предвид твърде ограничен брой критерии. 

„Смяната на системата е многопланова задача, която не допуска емоционални решения. За реформа във финансовото подпомагане на спортните клубове е необходима ясна концепция, както и отлична координация между всички субекти, реализиращи спортна дейност и участващи в управлението на спорта“, се казва в анализа на Раданова и хората й.

Според Раданова при изготвянето на анализа са взети предвид и становищата на отделните спортни федерации, като повечето от тях не одобряват настоящата система за финансиране.

Анализът отчита още, че сроковете за изготвяне на Програмата и за кандидатстване по нея са били твърде кратки, поради което клубовете не са имали време да се запознаят с изискванията й, а по-голямата част от федерациите са съгласували проектите формално.

"​При кандидатстване с проекти от спортните клубове по действащата програма са взети под внимание само брой картотекирани спортисти, брой национални състезатели и брой спортисти (мъже и жени) с класиране 1-3-о място на световни и европейски първенства", се казва в документа.

Според него ръководството на Георгиева не е анализирало предходните системи за финансиране, критериите не са обсъждани с федерациите и клубовете като заинтересовани лица. Така са отпаднали показателите за развитието на спорта в национален мащаб - брой клубове по даден вид спорт и териториалното им разпределение.

"При кандидатстване с проекти от спортните клубове по действащата Програма са взети под внимание само брой картотекирани спортисти, брой национални състезатели и брой спортисти (мъже и жени) с класиране 1 - 3 място на световни и европейски първенства. Така са отпаднали показателите за развитието на спорта в национален мащаб - брой клубове по даден вид спорт и териториалното им разпределение", допълват анализаторите.

"Като заключение може да се каже, че изпълнението на проекта "Програма за развитие на спортните клубове 2014 г." не даде очакваните резултати", се посочва в анализа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!