Раданова: София е достойна за европейска столица на спорта (снимки)

Ивайло Анев 10 октомври 2014 в 16:38 2425 0

Снимка Ивайло Анев

Стефка Костадинова, Евгения Раданова и Йорданка Фандъкова.

София е достойна да бъде европейска столица на спорта през 2017 година, защото жителите на града се ангажират със спорта.

Това каза служебният министър на младежта Евгения Раданова на пресконференция във връзка с кандидатурата на София за европейска столица на спорта през 2017 година.

В момента на посещение в София е 11-членната комисия, която ще избере Европейската столица на спорта - 2017.

Джанфранческо Лупатели, президент на ACES EUROPE (асоциацията, която оценява кандидатите), присъства на пресконференцията в препълнената зала с видни български спортисти и общественици.

От името на спортистите Йорданка Благоева връчи на Лупатели декларация за подкрепа за кандидатурата на София, подписана от спортистите от голямото българско олимпийско семейство.

Лупатели направи кратко изявление, в което призна, че изборът ще е изключително труден и на този етап комисията още няма ясен фаворит.

Италианецът припомни думите на великия Пиер дъo Кубертен, който казва, че най-важно е участието.

„Освен, че София е моят роден град, който обичам, това е градът, в който се оформих като спортист, в който тренирах, мечтаех и споделях победите си с хората, които обичат спорта. България е развяла българското знаме от най-високото място на почетната стълбичка на големите спортни подиуми, донесла е на нацията ни национална гордост и самочувствие“, заяви Евгения Раданова.

Тя добави, че избирането на София ще бъде национално признание за труда и всички спортни постижения.

„Надявам се, че комисията е оценила всичко това, което ние тук, в София, сме постигнали за спорта и да ни подкрепи в желанието ни да спечелим надпреварата за европейска столица на спорта през 2017 година“, добави още Евгения Раданова.

Тази година спортната столица на Стария континент е белгийският град Антверпен, който получи 7 млн. евро за организирането на 300 състезания и турнири. 

На 12 октомври ще стане ясно дали София печели приза Европейска столица на спорта 2017 г. Столицата ни стигна до финала в надпреварата, където се съревновава с френския град Марсилия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови