НБА тръгна с рекорден брой чужденци

OFFNews 26 октомври 2016 в 12:45 3280 0

Рекорден брой чужденци ще вземат участие в стартиралия тази нощ сезон в Националната баскетболна асоциация (НБА).

Според разпространените от самата НБА данни в 30-те отбора, които съставят лигата, има 113 неамериканци от 41 различни националности. Към списъка могат да се добавят още трима баскетболисти, които не са американци, но имат американски паспорти. Това са французинът Йоаким Ноа, гъркът Коста Куфос и нигериецът Ал-Фарук Амини. Във всеки от отборите има поне по един чужденец, а рекордьор със седем е Юта Джаз. Най-много чужденци идват от Европа - 61, а на второ място е Африка с 14.

В списъка с чужденците са включени и канадците, независимо, че отбори от страната участват в самата НБА. Канадците са колкото и французите - по 11. Следват Бразилия и Испания с по 8 играчи. Дебют в НБА през този сезон ще направят представители на Чехия, Австрия, Кабо Верде и Бахамите.

При цялата тази интернационализация не е учудваща постъпката на треньора на Сан Антонио Грег Попович, който е въвел и часове по запознаване с международната обстановка за възпитаниците си.

В тях той запознава баскетболистите с различни теми като историята на покоряването на Дивия Запад, исляма или къде живеят вомбатите.

На този въпрос веднага отговор може да даде плеймейкърът на "шпорите" Пати Милс, който идва от Австралия, родината на вомбатите, но аржентинецът Ману Джинобили едва ли е и чувал за тях.


"Неамериканците са много по-информирани за заобикалящия ги свят и се интересуват от повече нови неща", признава гардът Дани Грийн. Сан Антонио е един от тимовете, който много разчита на неамериканци. Звезда на отбора е французинът Тони Паркър. Освен споменатите Джинобили и Милс, в състава играят испанеца По Гасол, литовецът Давис Бертранс и аржентинеца Николас Лапровита.


Любопитното е, че макар НБА да отваря широко вратите си за играчи, не така стои въпросът с треньорите. В момента има само трима, но те са със статута на помощници. Това са Еторе Месина (Ит) в Сан Антонио, Невен Спахия (Хърв) в Атланта и Игор Кокосков (Сър) в Юга. Единственото изключение неамериканец да води отбор в НБА е бил канадецът Джей Триано, който беше начело на Торонто между 2008 и 2011 г.


Колкото и чужденци да "внася" НБА, то американският износ е в пъти повече. На практика американци играят по цял свят, включително и в България. Най-много чужденци играят в Испания, където са 63,8 процента от общия брой играчи. Следват Германия (56,9%), Франция (55,3%), Италия (54,1%), Турция (52,1%) и др.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!