Кралев: Да не правим трагедии от резултатите в Баку

OFFNews 01 юли 2015 в 17:37 3473 1

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев

Министърът на спорта Красен Кралев представи пред Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта анализ за участието на българските спортисти на първите Европейски игри в Баку.

Атлетите ни се прибраха от завършилите в неделя игри с общо десет медала - един златен, четири сребърни и пет бронзови.

"Състоянието на спорта ни е такова, че трябва да се радваме на всеки един успех. Не бива да изпадаме в излишна еуфория, нито да правим трагедии. Това са все пак едни експериментални игри, в които трябваше да си сверим часовниците," обобщи министърът.

Той призна, че в много от спортовете конкуренцията не е била особено сериозна, въпреки че и България не е участвала с най-добрите си състезатели. Министърът отбеляза тенденцията, че от всички медали само два са спечелени от мъже, като добави и, че от всяка федерация, която е имала представител в Баку, ще бъде поискан отчет.

Кралев оправда загубата на волейболните национали на финала срещу Германия с това, че съперникът им е бил единственият отбор, който е играл в Азербейджан с титулярите си. Той поздрави и сестрите Габриела и Стефани Стоеви, които спечелиха златните медали на двойки в бадминтона, но подчерта, че успехът им е бил очакван, тъй като са били поставени под №1 в схемата.

Въпреки четирите медала на Елица Янкова, Евелина Николова, Тайбе Юсеин и Даниел Александров, Кралев беше категоричен, че от българската борба се очакват по-сериозни успехи.

Въпреки четирите медала на Елица Янкова, Евелина Николова, Тайбе Юсеин и Даниел Александров, Кралев беше категоричен, че от българската борба се очакват по-сериозни успехи.

"Не бива най-успешният български спорт да остава без отличие в свободния стил. Все пак в Баку надпреварата по борба беше и европейско първенство," каза Кралев, който отчете, че някои от най-добрите борци като световните шампиони Иво Ангелов, Елис Гури, Христо Маринов и Михаил Ганев не заминаха за Азербайджан, защото подготовката на родните спортисти е била насочена основно към световното първенство в Лас Вегас, където ще се печелят олимпийски квоти.

"Игрите в Баку не бяха сред приоритетните състезания за БФБокс през този сезон. Доказателство за това е, че в тях не взеха участие двама от най-добрите състезатели - Тервел Пулев и Александър Александров. Българите се готвят целенасочено за европейското първенство в Самоков през август, което дава квоти за световното в Доха на 8 октомври.

Нека не звучи като оправдание, но в Баку световната шампионка Станимира Петрова и Даниел Асенов, които бяха потенциални медалисти, бяха порязани жестоко от съдиите, защото имаха малшанс да се изправят срещу представители на домакините," коментира Кралев.

"В художествената гимнастика българският ансамбъл, който е актуалният световен шампион в многобоя и имаше отлични резултати в Световните купи, допусна грешки и остана извън медалите. Турнирът в Баку обаче не беше сред приоритетите за този сезон за нашия ансамбъл, който от 3 до 14 септември ще защитава световната си титла в Щутгарт.

Преди това ни предстоят и три световни купи през август. След неубедително представяне в Баку президентът на федерацията Илиана Раева реагира моментално и направи промени в подготовката на състезателките. Вярвам, че те ще дадат резултат," завърши министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови