Канят Тръмп да направи първия ход на Карлсен - Карякин

OFFNews 10 ноември 2016 в 12:35 3054 0

Шефът на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов покани с телеграма новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да направи първия ход на двубоя за световната титла по шахмат между норвежеца Магнус Карлсен и руснака Сергей Карякин, който започва утре в Ню Йорк.

"Изпратих му поздравителна телеграма за успеха на изборите и го поканих на откриването", съобщи Илюмжинов, който се надява да привлече вниманието на властите в САЩ към проблемите си. Заради попадането на името му в забранителен списък, той така и не получи виза и няма да присъства на мача за шахматната корона, който ще се проведе между 11 и 30 ноември.

Русия ще бъде представена на събитието от страна на говорителя на Владимир Путин Дмитрий Песков, който ще присъства на събитието в качеството си на председател на попечителския съвет на руската шахматна федерация.

"Предстои уникален мач, в който шахматната слава на Русия ще бъде защитавана от най-младия гросмайстор в света. Карлсен също е много сериозен и талантлив противник. Много е важно да подкрепим нашия Карякин", каза Песков, който подкрепи идеята на Илюмжинов Доналд Тръмп да бъде поканен да направи първия ход.

"Традиция е държавният глава, правителственият ръководител или поне техни високопоставени представители да дадат началото на подобен мач", коментира Песков.

По време на мача между Веселин Топалов и Вишванатан Ананд за титлата през 2010 г. в София първият ход изигра премиера Бойко Борисов, който се появи в залата с гостуващия по това време у нас осемкратен носител на титлата Мистър Олимпия и бивш пожарникар Рони Колман.

Освен за световната титла, Карлсен и Карякин ще се борят и за наградата от 1 милион долара, която ще прибере победителя. За последно мач за световната титла по шахмат се състоя в САЩ през 1995 година, когато Гари Каспаров се изправи срещу Вишванатан Ананд в несъществуващия вече Световен търговски център в Ню Йорк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови