Испания с пета титла от Davis Cup

Любомир Тодоров 04 декември 2011 в 19:16 1171 0

davis_cup_logo_
davis_cup_logo_

Отборът на Испания спечели за пети път в историята си Davis Cup - неофициалното световно отборно първенство по тенис за мъже.

В 99-ия финал на турнира, който се провежда в Севиля и противопоставя тимовете на Испания и Аржентина, домакините дръпнаха с 3-1 успеха, с което си гарантираха и трофея. Победата за Испания бе подпечатана в драматичен сблъсък между първите ракети на двата тима, в който световният №2 Рафаел Надал победи №11 в ранглистата Хуан Мартин дел Потро с 1:6, 6:4, 6:1, 7:6 (0) след 4 часа и 8 минути игра.  Мачът започна отчайващо за Рафа, който взе още първото си подаване, но след това рухна, което позволи на Дел Потро да затвори сета с шест последователни гейма в своя полза и час и 3 минути игра.

Надал направи корекции в играта си и с ранен пробив дръпна с 2:1 гейма във втората част, а след това и с нов успя да измъкне частта в самото начало на третия час на срещата.

В третия сет левичарят от Манакор влезе вихрено, като поведе с 3:0 гейма, а след това доведе нещата и до 6:1 гейма след 42 минути игра. В четвъртата част Надал отново направи ранен пробив за 2:0 гейма. Дел Потро обаче бързо се върна в сета и стигна до 2:2, а след това дръпна и с 5:3 гейма.

Притисната до стената, Надал доведе нещата до 5:5 гейма, а след това вкара сета и в тайбрек. В него испанецът бе повече от категоричен, като не позволи на Дел Потро са спечели нито една точка.

Тази година това бе четвърти мач между двамата, като Надал постига четвъртия си успех, който се оказа и най-сладък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови