Държавата оряза мото-състезанията

Никола Ончев 19 юни 2012 в 18:02 2129 2

Финансовото министерство оряза значително програмата на супермото и мотокрос състезанията, на които държавата ни е домакин заради недостатъчен бюджет. С писмо до председателя на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов ведомството съобщава, че парите вече са разпределени за други видове спортни мероприятия и част от средствата за заделени за непредвидени нужди покрай тях. Ето какво гласи писмото:
"УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН НИКОЛОВ, Във връзка с Ваше писмо номер 44/28.05.2012 г. относно заплащането на таксите за Гран при на България 2012, Ви уведомявам следното: 1. Вече няколко години домакинствата по мотокрос и супермото се финансират с постановленията Министерския съвет, извън общата бюджетна процедура. Това създава напрежение и чувство на облагодетелстване на този спорт спрямо други спортове. 2. В бюджет 2012 г. са заложени 5 млн.лв. за домакинства, които вече са разпределени между световните и европейските ски първенства в Банско и Пампорово, европейското първенство по шахмат в Пловдив, световната лига по волейбол в София и турнира на тенис шампионките. 3. Междувременно се удовлетвориха и други молби, например за олимпийската квалификация по волейбол, които надхвърлят първоначално заделения бюджет. Очакваме и други извънредни разходи, свързани с олимпиадата в Лондон. По тази причина сумата от 2 млн.лв., която беше определена за адекватна за нуждите на Българската федерация по мотоциклетизъм за домакинства преди месец не е налична. Имайки предвид големите успехи на този спорт под Вашето ръководство, ще направим всичко възможно за удовлетворяване на молбата Ви. 4. Междувременно може би е уместно в най-кратки срокове да се съкрати допълнително домакинския календар по мотокрос и супермото, предвид олимпийската година и изчерпването на първоначалния бюджет за домакинства и да се предложи минималната сума, която да осигури участие на нашите състезатели в тези престижни първенства.“
Самият Николов пък припомня, че през изминалите 11 години страната ни достигна световни върхове, „за които е трудно дори да се мечтае“. България многократно е удостоявана с награди за номер едно в света и посочвана за еталон за организиране на събития от подобен род.
„Всичко това беше възможно благодарение на усърдната работа на Българска федерация по мотоциклетизъм, а и на подкрепата и разбирането, проявявани от досегашните български правителства. Настоящето обаче се опитва да елиминира всичко постигнато досега. След множество обещания през последните 6 месеца от тяхна страна да се заплатят таксите за Grand Prix Bulgaria 2012 това така и не се случи. Трудът, усилията и лишенията на много семейства, които издържат своите деца в този скъп спорт, се унищожават с лека ръка.“
С цел да се предотврати подобно падение и да не се спира тяхното развитие и израстване като състезатели, те ще бъдат принудени да участват в големите шампионати и международни състезания от името на други държави, което автоматично означава, че ще слушаме чужд химн, когато някой от нашите момчета победи, убеден е Николов. Президентът на Българската федерация по мотоциклетизъм (БФМ) пише още, че не е фен на откритите протести и все пак се допитва до самите мотоциклетисти за тяхното мнение по този въпрос.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!