Чилийската легенда Иван Саморано идва за юбилея на Стоичков

OFFNews 26 ноември 2015 в 14:30 5714 0

Иван Саморано с екипа на националния отбор на Чили

Поредно световноизвестно име се включва в юбилейния шоу мач на Христо Стоичков и приятели "50 години номер 8" на 20 май 2016 г. на Национален стадион "Васил Левски". Чилийският нападател от близкото минало Иван Саморано ще участва в двубоя.

"Идвам, приятелю, за теб винаги!" – е заявил пред Камата чилиецът. "С най-голямо удоволствие ще изляза отново на терена с теб и ще си припомним добрите стари времена", допълнил Саморано.

Кариерата на вероятно най-великия чилийски футболист за всички времена започва през 80-те години в Чили в школата на Трасандино. В Европа стрелецът първо играе за три сезона в Санкт Гален, след което преминава в Севиля и защитава цветовете на клуба два сезона.

През лятото на 1992 г. футболистът преминава в Реал Мадрид за трансферната сума от 5 милиона долара. С "белия балет" той печели всички турнири в Испания, става и голмайстор на шампионата за сезон 1994–95, сдобивайки се и с трофея "Пичичи". Саморано се превръща в една от легендите на клуба. С екипа на Реал той печели още Купата на страната и Суперкупата. За тима чилиецът изиграва 137 мача и отбелязва цели 77 гола.


През 1996 г. чилийският нападател преминава в редиците на Интер, с който през 1998 г. печели Купата на УЕФА. Любимият му №9 е зает от Роналдо и от щаба на клуба му предлагат безпрецедентен вариант да играе с фланелка с №1+8. С този номер Саморано играе през целия си 5-годишен престой в Милано. Пет години по-късно звездата се озовава в мексиканския Клуб Америка и става шампион на страната, преди да завърши кариерата си през 2003 г. в най-силния чилийски тим Коло Коло.

За националния си отбор Иван Саморано записва 69 мача и 34 гола между 1987 и 2001 година. С Чили голмайсторът успява да се класира на осминафинал на Световното първенство във Франция през 1998 г. след дълга пауза и да спечели бронзов медал от Олимпийските игри в Сидни през 2000 година.

Обявените дотук ччастници в шоу мача "50 години номер 8" на 20 май 2016 г. на Национален стадион "Васил Левски" с начален час 20:00:

Диего Армандо Марадона
Карлос Валдерама
Джика Хаджи
Джика Попеску
Хорхе Кампос
Хосе Луис Чилаверт
Даниеле Масаро
Иван Саморано

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови