Наказаха полицаи, които укрили случката с Пешко от АЕЦ-а

Юлиан Христов 12 септември 2017 в 16:36 6220 0

Наказаха полицаи, които укрили случката с Пешко от АЕЦ-а

Двама служители на полицията в Козлодуй са наказани, защото са укрили случая с Пешко Караджов, който нахлу в Районното управление в града и заплашваше полицай с уволнение, научи OFFNews. 

Наказаните са Кръстьо Кръстев, началник на управлението в Козлодуй и Аспарух Максимов, който по време на инцидента е оглавявал управлението в АЕЦ Козлодуй.

Проверката е направена след заповед на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, който разпореди цялостна ревизия за това как се е управлявала полицията във Враца. 

Проверката установила, че двамата полицейски началници не са оповестили случая в информационния бюлетин. Кръстев има писмено предупреждение, а Максимов е с порицание за 6 месеца.

Към момента не е ясно каква е причината случаят да не бъде отразен в бюлетина. Както OFFNews обаче писа, а и както самият Кръстев твърди, случката е докладвана в прокуратурата. Малко по-късно обаче държавното обвинение прекрати проверката със заключение, че не е констатирано престъпно поведение от страна Пешко Караджов. След като наяве излезе записът, постановлението за прекратяване беше отменено и прокуратурата подхвана случая отново. 

От Районната прокуратура в Козлодуй съобщиха за OFFNews, че органите на ОДМВР извършват проверка, като резултатите от нея все още не са докладвани.

В същото време към прокуратурата е препратена и жалба на полицай Цветан Благоев, който беше уволнен от бившия директор на полицията във Враца Димитър Газибарски, след като служителят разпространи видеото с изпълненията на Пешко Караджов. Уволненият обжалва пред вътрешния министър решението на Газибарски, с което е отстранен от поста си.

В понеделник зам. главният секретар на МВР Георги Арабаджиев заяви, че полицията в областния град е управлявана зле под ръководството на Газибарски. След като наяве излязоха поредица от нарушения в работата на полицията, Газибарски беше отстранен от поста. Към момента той е преназначен като началник на група в Транспортна полиция.

Както вече стана ясно, от записа с Пешко Караджов недвусмислено става ясно, че той е в добри отношения с тогавашния шеф на полицията Димитър Газибарски. След като вдига скандал на полицай за това, че е съставил акт за шофиране в нетрезво състояние на негов приятел, Караджов го заплашва с уволнение и заявява, че ще се обади на шефа на полицията. Малко по-късно Караджов разговаря с някого по телефона и се оплаква от полицая.

Косвено потвърждение за "добрите практики" на сътрудничество на различни нива между АЕЦ-а и ОДМВР говори и фактът, че малко след този случай съпругата и синът на Димитър Газибарски са назначени на работа в АЕЦ-а, като за едно от назначенията се твърди, че е станало с личния принос на Караджов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови