Електорат от Турция се заселва в Кърджали за местните избори

Александра Маркарян Последна промяна на 17 април 2015 в 18:49 33240 11

Темата за изборния туризъм възниква при всички местни избори досега

Година преди местните избори Кърджали се пълни с новорегистрирани жители. Те идват от Турция и са с българско или с двойно гражданство.

Броят на турските имигранти в България през 2014 г. е тройно по-голям, отколкото през предходната 2013 г., по данни на Националния статистически институт, обявени от председателя му Сергей Цветански.

От общо заселилите се от чужбина в България 26 615 души най-много - 26.5% - идват от Турция. Това означава, че за местните избори са осигурени поне 7050 души нов електорат. Данните са до края на 2014 г.

Според Изборния кодекс на местни избори имат право да гласуват хора, регистрирани в съответната община и населено място най-малко 6 месеца преди провеждането на изборите. За тях все още не е насрочена дата, но е почти сигурно, че ще са в края на октомври, т.е. електоратът може да се размества в зависимост от нуждите до края на април. За първите месеци на тази година обаче все още няма статистически данни.

Не е сигурно, че става въпрос за изборни злоупотреби. Възможно е да е вълна от смяна на изтекли лични карти. Турските граждани, които получават българско гражданство са пренебрежимо малко. Почти всички са с двойно гражданство, а след като имат такова, значи имат адрес и в България, коментира пред OFFNews експерт, наблюдаващ отдавна изборните процеси.

Според данните на НСИ българските адресните регистрации на турските заселници се концентрират в област Кърджали. Там населението се е увеличило с 1% през 2014 г., отново по данни на националната статистика.

Привидно Кърджали изглежда непревземаем бастион на ДПС - всички седем общини в областта бяха спечелени от партията на Доган и Местан на изборите през 2007 г. Всички 29 кметства в областта също са на ДПС.

За бастион на ДПС обаче се смяташе и Сърница. Въпреки това след добрия резултат на кандидатите на ГЕРБ и на Реформаторския блок на първия тур там, се наложи ДПС да се бори за кметския пост на балотаж и го спечели "на косъм", с по-малко от 600 гласа разлика.

Останалите две големи групи имигранти в България са от Сирия (22.6% или 6015 души) и Русия (15.2% - 4045 души). В групата на имигрантите освен получилите българско гражданство, НСИ брои и получилите статут за постоянно пребиваване в страната.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.04 2015 в 09:31

Искам да чествам трети март като освободена от турско робство българка! Искам да работя, а не да ме освободят от работа и на моето място да назначат туркиня без образование!Искам да не съм безработна, защото съм българка и не говоря турски език! Искам около мен хората да говорят на български език! Искам .... И накрая искам да съм българка в България, а не в Булгаристан!

19.04 2015 в 01:43

Шмиргеле, Шмиргеле,до там ли ти стига аналитичната способност? Т.нар. възродителен процес, тая проектирана в ЦРУ, Ранд Корпорейшън и под. стратегия, политически прилагана от Турция,ако не беше осъществена от българските не особено далновидни комунисти,щеше да бъде вкаран в употреба друг, резервен план за използване на Турция и турскоезичното малцинство, за да се подкопае системата у нас в периода на съветското съгашателство с "клсовия враг".

18.04 2015 в 11:56

Те Турция целят цяла южна България да си я превземат демографски и после да залеят и останалите части от страната. В перспектива пак ще сме поробени, но и неусетно ще са ни затъпили до ниво роми както се случва вече с много голяма част от българите затова и изкупиха медиите. Не трябваше да ги дразним с възродителния процес. Жалко. Ако политиците ни не бяха толкова продажни и глупави щеше да е различно.

18.04 2015 в 09:33

Аз поне като гласувам за ДПС редовно и виждам ефекта в моя роден град - целия бизнес е наш, партията плаща, пътищата са ни добре! Вие герберите какво направихте а? Затова нашия край никога няма да го имате. Само ДПС!

18.04 2015 в 08:47

и какво като се връщат??? що за малоумно заглавие е това! офнюз къртите, браво....

18.04 2015 в 07:38

Яко омраза от всички. Много жалко, и грозно. Докато продължаваме да се делим ще продължаваме да бъдем командвани. Но за съжаление БЪЛГАРИТЕ сме тъпо племе, и явно не се учим от грешките си. Мразим всичко различно!! Явно нас еволюцията на съзнанието ни е пропуснала. Не казвам, че това което се случва с миграцията на цели семейства заради избори е правилно и че не трябва да му се обръща внимание. Просто казвам че трябва да се спре с тази омраза иначе накрая ще мразим самите себе си, което вече се случва.

17.04 2015 в 22:46

ми имаме си етническа партия, за да може да си регистрира нова маса според нуждите, кво. кеф.
опа...забравих Д(П)С не са етниическа партия. нали онова дебелото успелото нетурче на местан е там.
вотът им е етнически. но групировката е мултикулти. келепир. аферим!

17.04 2015 в 20:48

Мунчо, сред тези с двойно гражданство има такива, които не са дори родени в страната. Как според теб са българи? Въобще - да махат това двойно гражданство и да си избират турци ли ще са, или българи.


Да им пикая на имената, и на гражданството, единствената грешка е, че са се опитали да сменят имената и на възрастни, не само на децата, родени след съответната дата.

17.04 2015 в 19:53

Мунчо,

абе....да го духаш! Аз не съм сменял на никого името, нито пък съм го гонил...


От расиста, хомофоб, туркофоб и русофоб!

17.04 2015 в 19:24

Маймунчо,

"Ако не искате да сме туркофоби, не трябваше да ни колите 500 години" - какво ще кажеш за това

дейба мангала нагъл