Студентите по фармация поискаха оставката на правителството

Александра Маркарян Последна промяна на 02 декември 2013 в 08:18 2599 13

Аптека. Снимка: БГНЕС
Аптека. Снимка: БГНЕС

 

Студентите по фармация в Медицинския университет – София подкрепиха протестиращите си колеги от останалите университети и поискаха оставката на правителството чрез позиция, изпратена до медиите.

“Позицията е във връзка със създалата се ситуация на противопоставяне след манипулативно проведения на 30 октомври референдум в Медицински университет - София. На него бе зададен въпросът: „За или против окупациите на университети сте като форма на протест?”. Целта беше да се реши дали да има окупация на МУ, но резултатите бяха изтълкувани като неодобрение към всички студенти, избрали тази форма.

С позицията си студентите фармацевти показват, че въпреки намерението да не окупират Медицински университет, подкрепят протестиращата студентска общност и са силно притеснени от неблагоприятната политическа и обществена обстановка и тенденциите в аптечния сектор”, пишат студентите до медиите.

Позицията е подкрепена в подписка от 229 студенти от Фармацевтичния факултет на МУ-София.

Ето пълния ù текст:

 

“Ние, студентите по фармация от Медицински университет - София, се присъединяваме към колегите си от всички университети в България, изразили недоволство от безразличието на управляващите към нуждите на обществото. Месеци наред масовите протести биват посрещани с пренебрежение и опити да се омаловажат.

Крайно време е да се противопоставим на лавинообразното размиване на понятия като морал и отговорност в държавата.

Убедени сме, че ако искаме будните и изявени здравни специалисти да не емигрират, а да работят за България, трябва твърдо да отстояваме гражданската си позиция. За да сме способни да защитим висшия си идеал и обект на нашия труд, а именно здравето на пациентите, е необходимо:

• Да бъдат възстановени авторитетът и моралът на фармацевтите като здравни специалисти.

• Здравна система, която създава предпоставки и мотивира новозавършилите фармацевти ефективно да прилагат придобитите в университета умения и знания.

• Конкуренция между аптеките на база качество на обслужването, а не цена, чрез уеднаквяване цените на лекарствата.

• Стратегия за Национална аптечна карта.

• Въвеждане на длъжността клиничен фармацевт с цел подобряване резултатите от терапията и оптимизиране разходите за лекарства на болниците.

Пределно ясно е, че правителство, което не прикрива обвързаността си с олигархични кръгове и монополи и назначава компрометирани личности на ключови държавни постове, е невъзможно да отстоява интересите на нас, които искаме реална промяна. Призоваваме за оставка, незабавни парламентарни избори и уважаване на исканията ни от следващото правителство”.

 

Студентите уточняват, че целта на подписката е заявяване на позиция, а не е призив за окупация на факултета и е продиктувана от граждански убеждения, а не от партийни пристрастия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.12 2013 в 19:50

Много ме кефят хора, които не четат, а вместо това злоупотребяват с дадена информация. Мисля, че тук: https://www.facebook.com/.../%D1%81%D1%8A.../752615344755495 ясно е описано какво целят организаторите с провеждането на референдума, а именно: "Да обобщим резултатите и въз основа на тях да обявим официалната позиция на студентската общност на университета", а не както е посочено в декларацията на някои студенти фармацевти: "да се вземе решение дали да има окупация в МУ". А тук: https://www.facebook.com/.../%D0%BF%D0%BE.../758058934211136 всеки може да прочете позицията, която е всичко друго, но не и създаваща противопоставяне. И още много ме кефи, когато едни искат да ги забележат, стъпвайки върху други, вече забелязани. То няма лошо, но е некоректно това да става чрез "маниулации".

02.12 2013 в 15:05

Държавен контрол на пазара на лекарства и национализация на аптеките.

02.12 2013 в 11:27

РАЗКОНСЕРВАТОРЕ,

БПМБАЖ миризлив вонящ,

тупунгер, това, че ти си платен плужек не съди за другите по теб миризливицо кирлив.

02.12 2013 в 10:44

не бих възразил срещу исканията на студентите, не разбирам с какво оставката на това правителство би спомогнало за изпълнението им . Странни хора...

02.12 2013 в 10:23

КУРекторке, слаботелесна комсомолке, смятай колко си тъп щом Нина Гергова членува в 5 комисии, а ти завинаги ще си останеш форумния мунчо.

02.12 2013 в 10:20

They are poor,they smell bad,they sleep in SerGo's bad. they are Trolove

02.12 2013 в 10:09

Хехехе, производителите на третокачествено бело, амфетки и кристалметки били поискали оставката на правителството, ами сега?

02.12 2013 в 09:46

БАКЪРЧО,
тъпчо,

теб пък кой те натиска та дрънкаш?

02.12 2013 в 09:35

Я виж,магазинерите се размърдаха.Късно е,късно.Такова опошляване и опростачване на ситуацията в БГ не е имало никога в историята на страната.

02.12 2013 в 09:18

Dude, shut the bloody f*ck up.

Не си интересен никому.

Тихо там.